„Sötét időket idéző” stílusban ment neki a civileknek a Fidesz

Ezt is megértük: a Fidesz pofátlan hazudozással vádolt meg egy tekintélyes jogvédő szervezetet. A Helsinki Bizottság perre viszi az ügyet, a kocsmai stílusú vitát ráadásul egy téves hivatkozás robbantotta ki.

Sajátos fordulatot vett a bevándorlókkal kapcsolatos kormányzati hecckampány. A Kurucinfó Fidesz sajtóosztálya ma a következő közleményt adta ki az Országos Sajtószolgálaton keresztül:

"Fejezze be a Helsinki Bizottság a hazudozást a bevándorlókról!

A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt. Idén májusig a menedékkérők 17,3 százaléka érkezett háborús övezetből, vagyis az illegális határátlépők nagy többsége nem politikai menekült. Felszólítjuk a Helsinki Bizottságot, hogy fejezze be a hazudozást és legalább egy ilyen fontos és súlyos kérdésben ne a zsebeik Soros György pénzével való kitömésével legyenek elfoglalva! Fidesz Sajtóiroda"

A közleményt a Helsinki Bizottság sem hagyta szó nélkül, a következő választ adták:

„A Fidesz, Magyarország kormánypártja ma elfogadhatatlan stílusú közleményt adott ki a Magyar Helsinki Bizottságról. A sötét időket idéző kommünikében hamis állítások olvashatók. A valótlan és gyalázkodó kitételekért bíróságon veszünk elégtételt.”

Az indulatos vitát egyébként vélhetően egy félreértés váltotta ki. Az ATV Híradó május 19-i adásában ugyanis a Helsinki Bizottságra hivatkozva, azzal konferálta fel a debreceni menekülttáborról szóló riportját, hogy „az idei menedékkérők háromnegyede nem gazdasági okokból menekült el háborús övezetekből, hanem életveszély miatt”. A riportban bemutattak egy ábrát, miszerint a 2015-ben ideérkezett menedékkérők 75 százaléka volt afgán, szíriai és iraki. „Forrásként a Helsinki Bizottság szerepel. Mi azonban ilyet sohasem mondtunk – sem az ATV-nek, sem másnak” – közölte a Helsinki Bizottság.

Ezzel szemben a civil szervezet azt állította, hogy míg 2015 első két hónapjában valóban a Koszovóból érkezők adták a menedékkérők túlnyomó részét, márciustól kezdve a koszovói migráció a töredékére csökkent, és az utóbbi időszakban háborús és egyéb válságövezetekből érkezik a menedékkérők túlnyomó többsége. A kérelmezőknek a hivatalos statisztikák szerint márciusban 65, áprilisban pedig 70 százaléka Afganisztánból, Szíriából vagy Irakból származik.

„Különös fricska, hogy a Fidesz sajtóiroda Helsinki Bizottságot hazudozással vádoló közleménye szégyentelenül manipulálja a statisztikákat, amikor azt állítja, hogy 2014-ben a kérelmezők 80%-a nem háborús övezetből jött. Az Eurostat adataiból világosan kiderül, hogy tavaly a Magyarországon menedékjogért folyamodók 21%-a Afganisztánból, 16%-a Szíriából, 2%-a Palesztinából és 1%-a Irakból érkezett. Ez testvérek közt is 40%. Lehet persze zsonglőrködni azzal, hogy Afganisztán háborús övezetnek minősül-e, de ahhoz nem fér kétség, hogy az ottani súlyos belső fegyveres konfliktus elől menekülőket »megélhetési bevándorlónak« minősíteni cinikus és embertelen dolog” – hangsúlyozza a Helsinki Bizottság.

A Fidesz közleményének stílusára is reagáltak: nehéz eldönteni – írják –, hogy „a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit” emlegető sajtóközlemény hangvétele a '30-as évek Németországát vagy az '50-es évek kommunista blokkját idézi-e inkább. Az azonban biztos – tették hozzá –, hogy bírósági döntés van róla: a Fidesz és akkori szóvivője, Hoppál Péter 2013 augusztusában megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét, amikor mindenféle ténybeli alap nélkül hasonlóan elfogadhatatlan stílusban kelt ki a kormánykritikus civil szervezetek, köztük a Helsinki Bizottság ellen.

„Amit nem tűrtünk 2013-ban, azt nem tűrjük most sem. A politikai gyalázkodó közleményért bírói úton veszünk elégtételt, és egyúttal szomorúan nyugtázzuk, hogy a legnagyobb magyarországi párt kommunikációja a politikai kultúra minimum elvárásait sem teljesíti” – jegyezte meg közleményében a tekintélyes jogvédő szervezet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.