Úton a háromszázezredik menekült Magyarország felé

Lázár János szerint a héten megérkezhet az idei háromszázezredik menekült Magyarországra. Folyamatosan épül a határzár a horvát–magyar határon, 116 kilométer hosszan állítanak fel kerítést. A miniszter újra bírálta a horvát hatóságokat.

Közös határrendészeti rendszer felállítására készülnek a visegrádi négyek. Orbán Viktor ennek érdekében tesz a napokban diplomáciai lépéseket – ezt Lázár János mondta a Kormányinfó sajtótájékoztatón, és rendkívüli jelentőségűnek, szövetségerősítőnek nevezte a V4-eknek a migráció kérdésében egymás iránt tanúsított szolidaritását és brüsszeli fellépését.

A horvát határon hamarosan 116 kilométeren elkészül a kerítés
A horvát határon hamarosan 116 kilométeren elkészül a kerítés
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Miniszterelnökséget vezetőminiszter azt mondta, hogy „a határzár azonban működik, jó gondolat volt”. Szerinte nem hetedére, hanem inkább a tizedére esett vissza a migránsok száma a kerítésnek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően.

 

Lázár János azt mondta, hogy ha Zágráb nem tud, nem akar eleget tenni a bevándorlók regisztrációjára vonatkozó kötelezettségének, komoly kételyek merülnek fel az ország európai uniós, illetve leendő schengeni tagságát illetően. A kormány hamarosan képes lesz megvédeni a magyar–horvát határt élő erővel, valamint jogi és biztonsági határzárral: a határszakaszon 78, illetve 38 kilométeren kész a védőkerítés. A miniszter közölte: az előrejelzések szerint a héten megérkezik az idei háromszázezredik bevándorló Magyarország határához. Azt mondta, rendszeresen találnak szifiliszes, hepatitis B-, hepatitis C-, illetve HIV-fertőzött betegeket is a bevándorlók között.

Kérdésünkre, hogy nem lát-e ellentmondást a között, hogy az EU-s kvótarendszert elutasítja a kormány, miközben Orbán Viktor világkvótát javasol, a miniszteri válaszból az derült ki: a kormány szerint a világkvóta a kontrollált bevándorlást célozná, nem pedig az illegálisat.

Kiürült az opatovaci tábor

Az opatovaci sátortáborban jelenleg nincs senki, mindössze öt migráns tartózkodik Horvátországban, ők is az Eszék melletti csepényi (Cepin) befogadóállomáson – mondta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtökön a sajtónak. Szeptember 16-a óta 92 452 menekült lépte át a szerb–horvát határt. Közülük 90 ezret már elszállítottak a magyar határra, ahol „átvették őket”, a többiek pedig úton vannak Magyarország felé – hangsúlyozta a miniszter. Ostojic elmondta, hogy a Csepényben tartózkodó öt ember azért van még az országban, mert arra várnak, hogy kisgyermekeiket ellássák a vukovári kórházban. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.