Utólag is megsarcolhatják a törvénytelenül kifizetett végkielégítéseket

Az Alkotmánybíróság értelmező kiegészítést tett a múlt pénteki, a végkielégítéséket illető 98 százalékos különadóval kapcsolatos döntéséhez: eszerint ha törvénysértés történt egy végkielégítés kifizetéskor, akkor visszamenőlegesen is kivethető az extraadó.

Visszaélés esetén akár öt évre visszamenőleg is kivethető a 98 százalékos különadó - közölte Sereg András, az Alkotmánybíróság (AB) sajtófőnöke kedden a távirati iroda érdeklődésére. Mindezt a jelenleg hatályos, tavaly módosított Alkotmány teszi lehetővé, amely szerint a visszaéléssel felvett végkielégítésekre a különadó visszamenőlegesen is kivethető.

- Az elmúlt napokban többen is tévesen értékelték az Alkotmánybíróság május 6-i határozatát, pedig annak indokolásában a testület világos támpontokat adott a törvényhozónak, hogy a tisztességtelenül kifizetett végkielégítéseket akár az elmúlt fél évtizedre visszamenőleg is vissza lehet szerezni - magyarázta Sereg András.

A sajtófőnök a megszólalásával reagált Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének múlt pénteki, a döntés nyilvánosságra kerülése után elhangzott szavaira, melyek szerint az AB Magyarország érdekeivel ellentétes döntést hozott. Hasonlóan fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök is, aki azt mondta, a magyar nép igazságérzetével ellenkezik, hogy csak a 2010. január 1-je utáni végkielégítéseket lehet 98 százalékos különadóval sújtani.

Az Alkotmánybíróság május 6-án nyilvánosságra hozott határozatában a hatályba lépésre visszaható hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló tör­vénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. A testület álláspontja szerint az emberi méltóságot sérti, hogy a törvény a különadó hatályát olyan bevételekre is kiterjesztette, amelyeket bevallással lezárt adóévekben, törvény alapján szereztek a jogosultak.

Az AB határozata következtében a 2005-2009-es adóévekben szerzett bevétel után az adóhatóság a különadót nem követel­heti, azt nem kell bevallani, megfizetni, illetve a már megfizetett különadót - a magánszemély kérelmére - az adóhatóságnak vissza kell térítenie. A parlament hétfőn már el is fogadta a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó új szabályait: ezek szerint a különadó csak a 2010. január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja.

(Forrás: mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.