Utcát és céget sem nevezhetnének el diktatúrákhoz köthető személyekről

Nem szerepelhetne cég, civil szervezet, sajtótermék elnevezésében, illetve közintézmény vagy közterület nem viselhetné olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekben vezető szerepet töltött be.

Az önkényuralmi politikai gyakorlattal történő teljes szakítás megköveteli, hogy az ilyen ideológiákhoz, pártokhoz, jelképekhez kötődő elnevezések ne maradhassanak fenn, illetve a jövőben se jelenjenek meg - emelte ki Stágel Bence, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot ismertetve szerdán az Országgyűlésben.

A törvényjavaslat értelmében nem szerepelhetne cég, civil szervezet, sajtótermék elnevezésében, illetve közintézmény vagy közterület nem viselhetné olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. A tilalom vonatkozna olyan kifejezés vagy olyan szervezet nevére is, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.