Utcára rakják Kónyáék szakszervezetét, helyükre a Mária Rádió jöhet

Felbontották az FRDÉSZ szakszervezetének bérleti szerződését, így a hónap végén ki kell költözniük a honvédelmi minisztérium Gogol utcai ingatlanából. Helyükre várhatóan a katolikus Mária Rádió költözhet majd be. Árok Kornél szerint emögött is politika van.

Felmondták a korábban Kónya Péter – a kormányellenes tüntetéseket és ellenzéki kerekasztalt szervező Szolidaritás Mozgalom társelnöke – által vezetett Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) bérleti szerződését, így a szakszervezet a hónap végén kénytelen lesz kiköltözni az állami tulajdonban lévő Gogol utcai ingatlanából – tudta meg lapunk. A Népszabadság megbízható forrásból úgy értesült, hogy az épületbe a katolikus missziót folytató Mária Rádió költözhet be márciustól.

Lapunk megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium azt közölte: a vonatkozó 565 négyzetméteres helyiség vonatkozásában az FRDÉSZ-szel határozatlan idejű bérleti szerződése volt a minisztériumnak, amelyet „a szerződésben biztosított jogánál fogva” a tárca február végi határidővel felmondott. A szerződésbontás okait a minisztérium nem közölte.

A HM ugyanakkor azt kérdésünkre elismerte, hogy érkezett hozzájuk megkeresés a Mária Rádiótól, amelyben a katolikus csatorna „az elhelyezésére alkalmas ingatlan bérbevételére vonatkozó kérelmét fogalmazta meg”. A honvédelmi minisztérium szerint a vonatkozó ingatlan megfelelhet a Mária Rádió által megadott paramétereknek, hozzátették viszont, hogy az ingatlan esetleges bérbeadására az állami vagyongazdálkodás szabályai alapján kerülhet majd sor.

Arra a kérdésünkre, hogy a HM közreműködik-e a szakszervezet új székhelyének megteremtésében, a szaktárca azt válaszolta: mivel az FRDÉSZ nem tartozik a Magyar Honvédség szervezeti struktúrájába és vele szemben elhelyezési kötelezettsége sincs, így nincs információjuk arról, hogy a Szövetség hova fog költözni.

Árok Kornél, az FRDÉSZ egyik elnökségi tagja lapunk megkeresésére azt mondta: a jövőben várhatóan úgy fogják megoldani a szövetség elhelyezését, hogy a tagszervezetek forgó rendszerben vállalják át annak vezetését és a működtetését. „Végtelenül naivnak kell lennie annak, aki azt hiszi, hogy ebben nincsen politika, és pusztán a jogszabályi változások miatt bontották fel a szerződésünket. A kormány láthatóan és egyértelműen ki akarja véreztetni a szakszervezeteket” – tette hozzá a Népszabadságnak nyilatkozva Árok Kornél.

Dr. Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke a Népszabadság keresésére mindössze annyit közölt: nem dőlt még el semmi az ügyben. „Új helyet keresünk a rádiónak, több lehetőséget is vizsgálunk. Ennyi az információ” – tette hozzá. A Mária Rádió – hivatalos honlapja szerint – a lelkek megmentéséért jött létre, hogy „megtérést hirdessen, újra felkínálva a katolikus hitet a rádión keresztül az embereknek”. A csatorna hátterét jelentő alapítvány és közhasznú társaság 1998-ban alakult meg, önálló frekvenciát Ajkán kaptak először 2010-ben. A frekvenciát a Mária Rádió Non Profit Kft. birtokolja, amely cég viszont a Mária Rádió Egyesület tulajdona.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Közlésük szerint a rádió 2008 végétől önfenntartó, „a hallgatók adományai szűkösen, de fedezik a kiadásokat”. Fő céljukként korábban a missziós feladat hatékonyságának növelését, a minőségibb rádiózást és országos lefedettség elérését tűzték ki. A Mária Rádiónak „nem célja a nyereség, hanem a jó iránti elkötelezettség” – olvasható a holnapjukon.

Hogy milyen feltételekkel bérelheti majd a katolikus rádió a honvédségi ingatlant, nem derült ki.

Móricz Simon 2011.06.06. Digitális  
2011. június 6. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke, Árok Kornél a HTFSZ elnöke, a Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság egykori vezetőinek sajtótájékoztatója. 2011.06.06. Fotó:Móricz Simon
Móricz Simon 2011.06.06. Digitális 2011. június 6. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke, Árok Kornél a HTFSZ elnöke, a Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság egykori vezetőinek sajtótájékoztatója. 2011.06.06. Fotó:Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.