Útbontással a hulladéklerakó ellen: biztonsági őrök 'harca' Szigetváron

Felbontatta a helyi hulladéklerakóhoz vezető utat Szigetvár önkormányzata, hogy akadályozza a vele perben álló hulladékszállító, a Dél-Kom Kft. járműveinek közlekedését.

A rendelkezésre álló dokumentumok alapján a munka elvégzésére Rodek Gyula szabad demokrata alpolgármester adott megbízást egy vállalatnak, melynek szakemberei csütörtökön a helyszínre vonultak ugyan, de a Dél-Kom biztonsági őreinek fellépésére felhagytak az út bontásával - nyilatkozta Genczler István, a szolgáltató gazdasági vezetője. A munka azonban az önkormányzat által megbízott és a területre érkezett őrző-védők biztosítása mellett folytatódott. Az MTI úgy értesült, hogy az útbontásba Rodek Gyula és Tusnádi Tamás képviselő személyesen is bekapcsolódott.

Az MTI telefonon kétszer is elérte Rodek Gyulát, hogy megtudja az akció okát. A politikus későbbre ígért tájékoztatást, majd elérhetetlenné vált.

Genczler István közölte: a cég jogi lépéseket tesz a történtek miatt. Rámutatott: amennyiben az utat nem állítják helyre, a magát a város törvényes szolgáltatójának tekintő Dél-Kom kénytelen lenne más lerakóba szállítani Szigetvár kommunális hulladékát. Ez jelentős többletköltségekkel jár, de a csőd közeli helyzetben lévő önkormányzat így is már 22 millió forinttal adós a társaságnak.

Az ügy előzménye, hogy a Baranya Megyei Bíróság februárban hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében kimondta: nem hatályos az önkormányzatnak a hulladékszállítójával kötött szerződése.

A döntés indoklása szerint Szigetvár városa nem megfelelően kötötte meg a kontraktust, ugyanis a város a sellyei önkormányzat által korábban megkötött közszolgáltatási szerződéshez csatlakozva bízta meg a Duna-Dráva menti Hulladékgazdálkodási Kft.-t (DDMHG) 2004-től tíz évre a hulladékszállítási feladatok ellátásával. Ehhez pedig egy háromoldalú kontraktusra lett volna szükség.

A DDMHG jogutódja, a Dél-Kom Kft. fellebbezett az ügyben és a Pécsi Ítélőtáblán arra hivatkozik majd, hogy az országban a kétezres évek elején több, a Szigetvár által kötött szerződéshez hasonló megállapodások születtek, melyeket a szakhatóságok jogosnak ismertek el, azok ellen sohasem emeltek kifogást.

Ha a táblabíróság jogerősen helybenhagyná az elsőfokú döntést, közbeszerzést kellene kiírni a szigetvári hulladékszállításra. Addig azonban erre nincs lehetőség, a város felkérésére pedig a Dél-Kom tovább szolgáltat Szigetváron.

Az ügyben a Dél-Kom fordult bírósághoz, kérve, hogy állapítsa meg a közszolgáltatási szerződés hatályosságát, miután a szigetvári képviselő-testület többször is kimondta: a céget nem tekinti partnerének és rendelkezett arról, hogy közbeszerzési eljárásban keres vállalkozót a helyi szilárd kommunális hulladék gyűjtésére, szállítására, valamint kezelésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.