Urbitális felfedezők majálisa

Csaknem 100 programmal várja a közösségi városi kultúra iránt érdeklődőket az idei budapesti Urbitális Majális. Az immár harmadik alkalommal megtartott egy hónapos májusi programsorozat kiemelt rendezvényei idén a főváros szokatlan vagy elfeledett helyszíneit „fedezik fel”. Lesz séta paneltetőn, esti beszélgetés temetőben, táncház aluljáróban, meditáció stégen és köztéri sütögetés.

A Romkocsmák Éjszakájával indul az egyhónapos „nagyvárosfesztivál” április 30-án. A főváros ismert romkocsmáiban zajló nyitóbulin a résztvevőknek Budapesttel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk.

A felfedezések bulija

A harmadik alkalommal megrendezendő Urbitális Majális május 1-én kezdődik. Nagyrészt olyan civil szervezetek programjaiból állt össze, melyek az új szemléletű, közösségi városi kultúrát népszerűsítik. Egy hónap alatt csaknem száz rendezvény közül választhatnak az érdeklődők. „Az idei Urbitálisra mindazokat várjuk, akik szeretik a várost, és nyitottak új, elfelejtett vagy szokatlan helyszínek felfedezésére is” - fogalmazott Rózsavölgyi Barbara, a programot összeállító Katlan Csoport vezetője. Szerinte az évről-évre szélesedő program bizonyítja, hogy egyre erősebbek a városi civil szervezetek, és egyre többen érdeklődnek az általuk nyújtott új szemléletű, közösségi városi kultúra iránt.

Közönségdíj a legjobbaknak

Az Urbitális-programok kreatívitiását, környezettudatosságát, közösségi értékét idén civil zsűri értékeli. Tagjai: Dénes Balázs, a TASZ elnöke, Esterházy Marcell képzőművész, Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, Melis András, a Pesti Est alapítója, Mozsolits „Buppa” Róbert biciklis futár, Nemes Attila, a Kitchen Budapest stratégiai igazgatója, N. Kósa Judit lapunk újságíró-szerkesztője, valamint Setét Jenő civil jogvédő. A programokra egyúttal szavazni is lehet az Urbitális honlapján (www.urbitalis.hu). Az öt kategóriában - kultúra, környezetvédelem, közösség, város, sport - kereshető események közül a legtöbb szavazatot kapott program értékes díjban részesül május végén.

Beszélgetés a temetőben

Az Urbitális programjában idén több olyan rendezvény is szerepel, melyek a város kevésbé szem előtt lévő oldalát mutatják meg. A Studio Metropolitana városfejlesztő műhely például Közép-Európa legnagyobb lakóépületének, a felújított Szőlő utcai panelház tetején tart vezetett túrát (időpont: május 21., 17 óra, Szőlő utca 66.). Szintén izgalmasnak ígérkezik a Fővám téri aluljáróban megrendezendő táncház (május 28., 20 óra), a Fiumei úti sírkertben tartott esti beszélgetés (május 7., 20 óra) vagy a fiatal urbanisták által szervezett közös grillezés a Múzeumkertben (május 7.,  20 óra). A programok döntő része ingyenes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.