Unortodox érdekvédelem

Szabálytalanul jött létre és jogsértően működik az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), pénzügyei teljesen átláthatatlanok – állítja Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, a testület egyik ellenzéki képviselője.

Az országos cigány választást a Lungo Drom nyerte. Farkas Flórián, a kormánybarát roma szervezet vezetője – az új összeférhetetlenségi szabályok miatt – csak akkor tarthatta volna meg az ORÖ elnöki posztját, ha megválik fideszes parlamenti mandátumától. Farkas a pártpolitikát választotta. Orbán Viktor közben miniszterelnöki biztossá is kinevezte, Farkas Flórián pedig – aki a jelek szerint kissé unortodox módon képzeli el a roma érdekvédelmet – meghatottan számolt be arról, hogy már nagyon régóta szeretett volna a kormányfő mellett dolgozni.

Az ORÖ újdonsült elnöke a komlói Hegedűs István lett (ő is a Lungo Drom képviselője). Farkas Flórián amolyan „örökös elnökként” külön irodát kapott az ORÖ székházában, a közgyűlés azzal a joggal is felruházta, hogy vezethesse a testületi üléseket. Hegedűs István nem próbált úgy tenni, mintha önálló mozgástérrel rendelkező, autonóm szereplője lenne a cigány közéletnek: az alakuló ülésen közölte, hogy csak addig folytatja munkáját, ameddig Farkas Flórián bizalmát élvezi.

Az alakuló ülésen, amelyre a sajtó nem kapott meghívást, ellenzéki képviselők szerint jogsértések is történtek. Makai István a törvényességi felügyeletet ellátó fővárosi kormányhivatalhoz fordult. A hivatal a panaszok nagy részét elutasította, de az elnökhelyettesek megválasztásával kapcsolatban például megállapította, hogy a „szavazatszámok nem megfelelően kerültek feltüntetésre”. A kormányhivatal úgynevezett törvényességi felhívással élt az ügyben.

Bár a Lungo Drom erre nem mutat hajlandóságot, Makai István továbbra is úgy látja, hogy meg kell ismételni az ORÖ alakuló ülését. Elmondása szerint a jogszerű állapotot január 8-ig kell(ene) helyreállítani.

A karácsony előtt tartott közgyűlésen újabb szabálytalanságok történtek – folytatta a Roma Polgári Tömörülés vezetője. Szerinte az ORÖ jogsértően működik, pénzügyei zűrzavarosak, teljesen átláthatatlanok. Egy másik ellenzéki képviselő, Dancs Mihály próbálta megtudni, hogy az elmúlt négy évben az ORÖ kiket (és mennyiért) alkalmazott szakértőként, de még erre az egyszerű kérdésre sem kapott választ.

Az ORÖ a közelmúltban közleményben állt ki a kormány védelmében, elítélve a „hisztériakeltést” és a „megélhetési jogvédőket”. Jellemző a viszonyokra – mondta Makai –, hogy az ORÖ képviselőjeként neki fogalma sincs arról, ki és milyen felhatalmazással adta ki az általa abszurdnak nevezett, a szegregált oktatást támogató nyilatkozatot.

Kíváncsiak voltunk Hegedűs István véleményére is, ő azonban nem reagált megkeresésünkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.