Ünnepség bent, pamflet kint

Az értelmiségnek részt kell vennie a nemzeti alaptanterv (nat) alakításában - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pécsett, az országos tanévnyitón. Odébb ironikus tanévnyitót tartottak, s az ott megjelentek szerint az értelmiség véleményére nincs szüksége az oktatáspolitikusoknak.

Vasárnap a ciszterci rend pécsi Nagy Lajos Gimnáziuma adott otthont a nemzeti tanévnyitónak. A 325 éves intézmény udvarán megtartott ünnepségen Balog Zoltán kiemelte, hogy a rendszerváltás óta először tartanak országos tanévnyitót egyházi iskolában. Ez egyfajta elismerése annak a teljesítménynek, amit az egyházi iskolák az elmúlt 22 évben elértek, ugyanakkor a gesztusban az a kérés is megfogalmazódik, mondta a miniszter, hogy az egyházi iskolák ne akarjanak szigetek, zárványok, gettók lenni, hanem vállaljanak szerepet a magyar oktatási rendszer fejlesztésében.

Balog úgy vélte, hogy a nemzeti alaptanterv kidolgozása még nem fejeződött be, s a miniszter a magyar értelmiségtől azt várja, közösen alakítsa ki ezt a tantervet.

A megnyitón felszólaló oktatási államtitkár, Hoffmann Rózsa is szólt arról, hogy bár a köznevelési törvény szeptembertől hatályos, és nagy változásokat hoz, a nat csak jövő szeptemberben lép életbe. Hoffmann szerint a törvény nem korlátozza az oktatási szabadságot, az új jogszabály a kiszámítható, a rendet szülő szabadság kereteit teremti meg. Az államtitkár hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy ősztől heti öt testnevelési óra lesz az iskolákban.

Az iskola előtti téren egy órával az ünnepség előtt ironikus tanévnyitót tartott az Occupy-mozgalom néhány pécsi tagja. A műsor – amiben fellépett Hoffmann Rózsa karikírozott hasonmása - azt sugallta, hogy az új köznevelési törvény korlátozza a tanszabadságot, és visszafejlődést jelent.

A demonstrációnak talán a meleg, talán a korai kezdés és a reklám hiánya miatt alig néhány nézője volt. Az egyik érdeklődő viszont azzal magyarázta az érdektelenséget, hogy a magyar értelmiséggel bármit meg lehet tenni, tehát „igaza van” a kormánynak, amikor meg is teszi. Nagy Erzsébet, a mozgalom egyik tagja azt mondta, bebizonyítják, hogy ez nem így van, s folytatják a kormány oktatáspolitikáját gúnyoló akciójukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.