Ünnepnapok: jövőre nem kedvez a naptár

Az idén az ünnepek környékén öt hosszú hétvége jön össze – karácsonykor öt munkaszüneti nap követi egymást –, jövőre viszont csak két alkalommal járunk jól.

Hosszú hétvégével zárul az idei esztendő: a december 29-i szombat munkanap lesz, 31-én, vagyis hétfőn viszont nem kell dolgozni. Így három szabadnapot kapunk szilveszter körül – derül ki a nemzetgazdasági miniszternek a 2013. évi munkaszüneti napok munkarendjéről szóló rendeletének tervezetéből.

Jövőre az ünnepek környékén összesen mindössze két ilyen hosszabb pihenőre számíthatunk. Augusztus 20-e keddre esik, de szabadnapként megkapjuk a hétfőt is, cserében viszont 24-e munkanap lesz.

Karácsony környékén a december 21-i szombatot nyilvánítják munkanappá, és annak fejében 24-e lesz munkaszüneti nap. Lehetséges azonban, hogy jobban járnánk, ha inkább a 27-i pénteket kapjnánk meg, mert akkor öt napig tartana az ünnep.

Az idén szerencsésebben alakultak a dolgok, hiszen március 15-é környékén – ami csütörtökre esett – négy napos volt a hétvége. Május 1-jén ugyanez lesz a helyzet: az keddre esik, és a május 5-i szombat fejében április 30-a a pihenőnap. Augusztus 20-a hétfőn lesz, így akkor három napot pihenhetünk.

Október 23-án – ami keddre esik – megint négy napot kapunk, mert a hétfőt az október 27-i szombaton kell ledolgozni. Csütörtökön van viszont november 1-je, vagyis a halottak napja, s akkor a péntek helyett a november 10-i szombat lesz munkanap.

A karácsony viszont ezúttal öt egész napig tarthat: december 24-e hétfő, amit 15-én szombaton dolgozunk le, így szombattól egészen szerdáig nem kell majd dolgoznunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.