Ünnepi zászlófelvonás: legközelebb csak jövőre

A Parlament előtt idén október 23-án nem vonják fel a nemzeti lobogót a Kossuth téren zajló építkezések miatt - derült ki a mai tisztavatásra készült sajtóanyagból.

A budapesti Kossuth téri munkálatok befejezéséig, várhatóan 2014. március 15-ig nem lesz nemzeti ünnepi zászlófelvonás, így október 23-án sem vonják fel a nemzeti lobogót a Parlament előtt - derült ki az augusztus 20-ai tisztavatásra készült háttéranyagból.

A sajtó számára összeállított beszámolóban az olvasható, hogy minden állami és nemzeti ünnep a nemzeti lobogó katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik. A Kossuth téren zajló építkezések miatt a kormány 2013-ban ideiglenes határozatot hozott, amelynek értelmében a korábban fennálló törvényi kötelezettséggel ellentétben a nemzeti ünnepeken nem kötelező Magyarország lobogóját katonai tiszteletadás mellett felvonni. Ez a határozat addig lesz érvényben, amíg a Kossuth téri munkálatok nem teszik lehetővé a lobogó "méltóságteljes felvonását" - írták.

A kormány és a Honvédelmi Minisztérium álláspontja szerint államalapító Szent István ünnepén, augusztus 20-án, a hagyományos ünnepi programok elengedhetetlen része a nemzeti lobogó méltó megjelenítése. Ezért úgy döntöttek, hogy az ez évi honvéd tisztavatáson a történelmi zászlókkal együtt katonai tiszteletadással köszöntik az ország nemzeti lobogóját.

Az Országgyűlés 2011. július 11-én fogadta el a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozatot, amelynek értelmében 2014. május 31-ig át kell alakítani a teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát", a kormánynak pedig ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből.

A Kossuth téri munkálatok miatt idén március 15-én is azt tervezték, hogy nem a Parlament előtt vonják fel a lobogót, hanem a Múzeumkertben, ahol Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester részvételével tartották az ünnepséget. A rendkívüli hóhelyzet miatt azonban a Múzeumkerti rendezvényt lemondták, így végül mégis az Országház előtt vonták fel katonai tiszteletadással a nemzeti lobogót Kövér László házelnök jelenlétében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.