Ünnepi rákosizás Harrachtól

Harrach Péter szerint csak 1956 tiszta forradalmának szellemiségéhez méltón szállhatunk szembe azokkal, akik Rákosi örököseiként viselkednek.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerdán Kecskeméten, az október 23-i megemlékezésen több száz ünneplő előtt mondott beszédében kijelentette: amikor 1956-ra emlékezünk, egy tiszta forradalom előtt hajtunk fejet. Mindeközben azonban vannak "piszkos dolgok" Magyarországon: "Rákosi örököseiként" viselkedő emberek minden eszközt bevetve rágalmaznak, hazudnak és "videókat készítenek". Velük kizárólag az ötvenhatosok szellemiségéhez méltón szállhatunk szembe annak érdekében, hogy élhető világot és tiszta Magyarországot teremtsünk - hangoztatta Harrach Péter.

A frakcióvezető azt mondta, a kecskeméti ünnepségen is vannak, akik részesei voltak az 1956-os eseményeknek. Ők személyesen is megélték azt a fellélegzést és szabadságérzést, amely a Rákosi által teremtett, minden becsületes polgárnak súlyos hátrányt és veszteségeket okozott nyomasztó világ után – ha rövid időre is – 56  októberében úrrá lett a magyar embereken. Hangsúlyozta: a forradalom és szabadságharc résztvevői valamennyien egyszerű, szabadságra vágyó és hazaszerető fiatalok, valamint tisztességes politikusok voltak. Nem csupán a bátorság, de egy normális élet iránti vágy is vezérelte őket, amikor vállalták a harcot.

Harrach Péter utalt arra: ahogy nekik, úgy a ma emberének is nélkülözhetetlen az egyén belső szabadsága, amely mindannyiunk számára megteremti a döntéshozatal szabadságát, és amelyet csak függőségeink tudnak korlátozni. Ez azonban csak egy szabad külső környezetbe és közösségbe ágyazva életképes – tette hozzá. Felidézte: 57 évvel ezelőtt Európa magára hagyta Magyarországot. Ma pedig újra hasonló jelenséggel találkozunk nemzeti vagyonunk visszaszerzésére és önállóságunk megőrzésére törekedve – vélekedett.

Elődeink erényeire, bátorságra, a szabadság szeretetére és őszinte szókimondásra van szükségünk, amikor kiállunk döntéseink mellett – mondta Harrach Péter, emlékeztetve arra, hogy az egységes Európa érdekében hazánk feláldozta szuverenitása egy részét, de ami megmaradt, azt megvédi.

Úgy fogalmazott: "a dekadens világ képviselői Európát is megfertőzték", nekünk azonban a kontinens hagyományos értékrendjéért kell küzdenünk, amelynek egyik letéteményesei vagyunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.