Budapest kipipálva: Tíz esély az MDF-nek

Budapesten is állíthat listát az MDF április 11-én a választáson, a valasztas.hu szerint sikeres volt az MDF-hajrá, 10 "tisztán" MDF-es képviselő-jelöltnek sikerült minimum 750 kopogtató-cédulát összegyűjteni (a határidő ma délután négy órakor jár le).

Az MDF által bejelentett budapesti jelöltek között szerepel Pusztai Erzsébet, Debreczeni József, Herényi Károly, Győri Dénes, Csapody Miklós, Slosár Gábor, Fejér László Előd, Farkas Tibor, Hardy László, valamint a zárás előtti pillanatokban szelvényeit leadva Király Zoltán - igaz, közülük hétnek adott zöld jelzést a választási bizottság, azaz ők már hivatalosan is jelöltek. Debreczeni, Slosár és Király neve mellett egyelőre a "döntésre vár" kitétel szerepel, azaz az esetükben még nem született meg a hivatalos döntés arról, hogy a leadott kopogtató-cédulák között van legalább 750 érvényes.

Belviszályok, híresztelések

Az utolsó napokig kérdéses volt, hogy a Fórum képes lesz-e a budapesti listaállításra, holott elemzők, politológusok egybehangzóan állították, fővárosi lista nélkül az MDF-nek nincs esélye a Parlamentbe jutásra. Dávid Ibolya az elmúlt napokban többször is megkongatta a vészharangot, és azóta a belviszályok ellenére is áramlottak a Fórumhoz a kopogtató-cédulák százai. Annak ellenére is, hogy egy hete az MDF budapesti elnöke, Lévai Zoltán felmondta az SZDSZ-szel kötött fővárosi megállapodást, (amiért azonnali hatállyal meneszették a pártból), s azt nyilatkozta: törvényesen már nem lesz képes az MDF Budapesten összegyűjteni a hiányzó szelvényeket. Ráadásul Dávid Ibolyáék dolgát az is nehezítette, hogy a budapesti MDF listához minimum "tisztán" 8 MDF-es képviselő-jelölt szükséges, az MDF-SZDSZ néven gyűjtött, vagy a Bokros Lajos nevére kitöltött szelvények elvesznek.

A hivatalos összesítés szerint mindamellett Budapesten 7 liberális, azaz MDF-SZDSZ jelöltnek - Badacsonyi Szabolcs, Boruzs András, Takács Gábor, Tarján András, Ferencz István, Ritter János, Iván János - is sikerült leadnia a szükséges kopogtató-cédulát péntek reggelig.

Egyes híresztelések szerint az MDF kapott volna az utolsó héten a Munkáspárttól is "segítséget" a kopogtató-cédulagyűjtést illetően, ezt azonban az MDF részéről határozottan cáfolták. Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő, de mások is nyilatkoztak arról, hogy a legteljesebb törvényes eszközökkel folyik a kopogtató-cédula gyűjtés.

Tülekedés, listák

A budapesti és az országos listáról ma délután határoz az MDF elnöksége; a pontot az i-re viszont az MDF Makay Zsolt által vezetett országos választmánya teszi fel, holnap a Szilágyi Erzsébet fasori pártszékházban.

A kiszivárgott hírek szerint az országos listát Bokros Lajos vezeti, hiszen ő az MDF miniszterelnök-jelöltje, aztán Dávid Ibolya pártelnök, Herényi Károly elnök-helyettes, Makay Zsolt választmányi elnök lehet a sorrend. Amikor Somogyi Zoltán kampányfőnök lett, azt lehetett hallani, hogy neki ígérték Dávid Ibolyáék az 5. helyet, míg Debereczeni József a 6. lehet a listán.

Aztán következik az SZDSZ elnöke, Retkes Attila a 7.helyen, a 8.-12. helyekre pedig a hírek szerint Pusztai Erzsébet pártigazgató, Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő, Kajdi József, a szakmai kabinetek vezetője, valamint az MDF alelnökei sorolódnának. De az "első tízbe" szeretne kerülni nyilvánvalóan az MDF egyik "nagy örege", Csapody Miklós is, valamint Karsai Péter, Bács-Kiskun megyei elnök, akit Dávid Ibolya leglojálisabb hívei között tartanak számon.

A holnapi választmányi ülésen viszont "borulhat" a Dávid Ibolyáék által elképzelt sorrend, múlt vasárnap ugyanis - mint megírtuk - ha palotaforradalom nem is, de belső elégedetlenség határozottan érezhető volt a rendkívüli választmányi ülésen; vidéki, de budapesti MDF-esek is szót emeltek a "külsősök" - Somogyi, Debreczeni - előkelő helyen való szerepeltetése ellen. Sőt, a "rossz, káros" kampány miatt Karikó Balázs volt Komárom-Esztergom megyei elnök egyenesen azt vetette fel, hogy Dávid Ibolya se kerüljön az MDF országos listáján a 20.helynél előbbre. Bokros Lajost ugyanakkor általános tisztelet és megbecsülés övezi, eddig leglábbis nem lehetett arról hallani, hogy bárki megkérdőjelezte volna a listavezetését. Éppenhogy olyan hírek szivárogtak ki; Bokros Lajos ne csak az MDF országos, hanem a budapesti listáját is vezesse.

A 2006-os választáson, amikor az MDF 5 százalékot ért el, az országos listáról kilencen kerültek a Parlamentbe. A Fórum úgy tudott 11 fős frakciós alakítani ("nemzeti tizenegy"), hogy a budapesti és a Pest megyei listavezető is mandátumot szerzett.

Herényi Károly a budapesti jelöltek egyike a párt vezetése előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.