Ünnep hippikkel

A Bálna melletti téren este 10 órára sem duzzadt nagyra a tömeg. De nem a tömeg nagysága volt a leginkább feltűnő különbség tavaszhoz képest.
Az önkormányzati választás éjszakáján a Fidesz eredményváró épülete mellett olyan szimpatizánsok gyűltek össze, akik hasonlítanak ennek az országnak az átlagembereihez. Szemben a tavaszi választások eredményvárójával, most sok volt az idős ember. Olyanok, akik nem az Andrássy úti butikokban vásárolnak. A kevésbé idősek sem voltak jól öltözöttek, nem úgy néztek ki, mint az Orbán-kormány nyertesei általában. Legtöbbjük csak sóvárogva nézte a nyolcszáz forintért árult sajtos tejfölös óriáslángost és a csapolt sört. A téren tapasztalható hangulatot sem lehetett az országgyűlési választásokéhoz hasonlítani. Néha bekiabálta valaki, hogy „ez is toronymagas", amikor egy-egy választókerület fideszes győzelméről tudósított a köztévé riportere a kivetítőn.

Feltűnően nagy létszámban találkoztunk zöld vadászmellényt viselő, hosszú ősz hajukat copfba fogó férfiakkal. Ennyi hosszú hajú ember egy hippi rendezvényen bizonyára nem tűnne fel. Az egybegyűltek akkor élénkülnek meg, amikor a Demokratikus Koalíció székházához kapcsolt a köztévé. A kívülállónak már-már hihetetlen, hogy ebben a vert helyzetben is micsoda indulatokat vált ki Gyurcsány Ferenc.

– Le vele! – skandálták többen. – Na ezt most mivel magyarázod? – kiabált egy férfi.

Aztán, egyszer csak elkezdték benépesíteni a teret az épületből kiáramló VIP-vendégek. Hirtelen sokan lettek. Ettől megváltozott a korösszetétel. Fiatal srácok, lányok jöttek, poharakkal a kezükben. Az egy főre jutó átlagjövedelem is megsokszorozódott, a ruházatukból ítélve. Közben megszólalt a zene, a Hungáriától a „Multimilliomos jazzdobos". Tarlós Istvánra várva kicsit egzotikus volt hallani a dalt egy „bitang jó fej, szédületes jampiról", aki „egy cukrászdában melózik délelőtt", „ördögien forgatja a habverőt" és "minden este felszed egy bomba nőt".

Aztán jött az újraválasztott főpolgármester és Orbán Viktor. Tarlós először a Jóistennek mondott köszönetet, amire nagy tapssal reagált a tömeg. Ahogy arra is, hogy kaptak még öt évet a választóktól, de nagy lelkesedés fogadta „az ugye mégsem annyira liberális ez a város?" szónoki kérdést is.

Orbán tőle szokatlan módon gratulált a riválisoknak is, mert „az indulás komoly demokratikus tett". Mintha a nagy győzelmek idején már csak arra lenne szüksége, hogy valaki folyamatosan legitimálja is az eredményt. Az ellenzék megint megtette neki ezt a szívességet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.