Uniós segítségével javul a belvízi biztonság a Szamos-Túrközben

Májusban indulhatnak a kivitelezési munkálatai a Szamos-Túrköz térség belvízi biztonságát növelő, valamint turisztikai fejlesztését célzó közös magyar-román uniós pályázatnak, melyről kedden tartottak projekttalálkozót a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csegöldön.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül kiírt Tavak és ligetek a határmentén, revitalizáció és turizmus - BODEN címet viselő programban a térségi magyar és román vízügyi igazgatóság mellett a természetvédelmi szervezetek, öt szatmári önkormányzat és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága vesz részt. A projekt révén megoldódik a Szamos-Túrközben lévő értékes természeti területek vízpótlása, emellett a határ mindkét oldalán megtervezik a vízre alapozott fejlesztési lehetőségeket.


A többfordulós pályázati program elsősorban a belvízmentesítést, valamint a belvizek hatékonyabb levezetését segíti elő, emellett olyan vízgazdálkodási rendszer kialakítása a cél, amely képes a vizek kezelésére, a többlet gyors továbbítására, illetve a hiány pótlására - mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek. Az első pályázati forduló során elkészültek a magyar oldali csatornák vízpótlásának, illetve a létrehozandó csatornarendszer tervei, s meghatározták a lehetséges duzzasztási pontokat.


A mintegy háromezer hektáros Szamos-Túrköz területen a projekt révén turisztikai fejlesztések is elindulhatnak: elkészült egy 16 kilométer hosszú - szárazföldi és vízi - tanösvény, valamint egy komplex ökopark engedélyes terve. Utóbbi tartalmazza többek közt három állattartó mintafarm, golf- és teniszpálya, egy 90 főre tervezett étterem és szálloda, valamint egy 130 férőhelyes kemping felépítését. Emellett a kerékpárutak bővítésével 69 kilométer hosszú hálózat jöhet létre, amely összekötné a magyar-román határ két oldalán fekvő településeket.


A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője elmondta: a most lezárult, mintegy 200 ezer euró összköltségű, az unió által száz százalékban támogatott második fordulóban döntően a román oldali csatlakozási tervek készültek el, azaz a környezeti- és talajtani hatásvizsgálatok, a geodéziai felmérések, illetve a tervezett vízpótlás nyomvonalai.


Bodnár Gáspár közlése szerint a komplex program második fordulós, február végi zárását követően májusban indulhatnak a konkrét kivitelezési munkálatok a magyar és a román oldalon, azaz kiépítik a vízvisszatartó- és szabályzó műtárgyakat, illetve elvégzik a csatornák rekonstrukcióját. A kivitelezési költség eléri a 410 millió forintot, amelynek harmadát a magyar oldali fejlesztésekre fordítják - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.