Uniós jogot sértett Magyarország

Az Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka kedden előterjesztett indítványában azt írta, hogy Magyarország megsértette az uniós jogot Jóri András adatvédelmi biztos megbízatásának idő előtti megszüntetésével.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint Jóri András adatvédelmi biztos megbízatásának idő előtti megszüntetésével Magyarország megsértette az uniós jogot – derült ki a főtanácsnok ma közzétett véleményéből. A belga Melchior Wathelet indítványa nem kötelező a bíróság számára, nem köti a bíróságot. A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen be. Az Európai Bíróság bírái most kezdik meg az ügyben a tanácskozást. Az ítéletet később hozzák meg.

A főtanácsnok indítványában megállapítja, hogy bár minden tagállamnak joga van az adatvédelem területén olyan intézményrendszert kialakítani, amelyet saját országában a legmegfelelőbbnek tart, azt utóbb át is alakíthatja, mindennek azonban az a feltétele, hogy az intézményrendszer kialakítása vagy utólagos átalakítása nem sértheti az irányelv szerinti adatvédelmi felügyelő hatóság „teljes függetlenségének” alapvető követelményét. A hatóság függetlenségének pedig elengedhetetlen előfeltétele a főtanácsnok értelmezésében egy előre meghatározott időtartamú megbízatás, illetve a hatóság vezetőjének elmozdíthatatlansága e megbízatási idő lejártáig, kivéve ha a megbízatás megszüntetését a magatartásával vagy hivatali feladatai ellátásának képességével kapcsolatos, törvényben előre meghatározott, objektíve ellenőrizhető súlyos okok indokolják.

Ezzel kapcsolatban a főtanácsnok kifejti, hogy Jóri András, adatvédelmi biztost a megbízatásának megszüntetésére vonatkozó korábbi magyar szabályozás megsértésével távolították el hivatalából, mivel esetében a megbízatás megszűnését kiváltó okok egyike sem állt fenn. Emellett Magyarország nem fogadott el semmilyen átmeneti rendelkezést a biztos megbízatási idejének és így tiszteletben tartása érdekében.

Mint emlékezetes, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított tavaly Magyarországgal szemben azért, mert az adatvédelmi biztos megbízatását idő előtt szüntették meg a magyar hatóságok. Az uniós adatvédelmi irányelv (95/46/EK) értelmében a tagállamok adatvédelmi felügyelő hatóságai feladataik gyakorlása során teljes függetlenségben járnak el. 2012. január 1-jét megelőzően az adatvédelmi felügyelő hatóság Magyarországon az adatvédelmi biztos volt, akinek a helyébe az említett időponttól kezdve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság lépett. Akkor a hivatalban lévő adatvédelmi biztosnak, Jóri Andrásnak a megbízatása is véget ért annak ellenére, hogy az rendes körülmények között 2008 szeptemberétől 2014 szeptemberéig tartott volna. A hatóság élére pedig nem őt, hanem Péterfalvi Attilát nevezték ki.

A főtanácsnok szerint a bizottság kellően bizonyította, hogy bár az adatvédelmi hatóság jogállása eltér a biztosétól, az irányelvben a felügyelő hatóságra ruházott feladatok gyakorlása során a biztos jogutódjának minősül, tehát e két szerv azonos. A főtanácsnok emlékeztet arra is, hogy az intézményi változtatások, még ha azokat alkotmányerejű törvények is vezetik be, nem veszélyeztethetik az uniós jogban támasztott, „teljes függetlenséggel” kapcsolatos magasabb szintű kötelezettség érvényesülését. A főtanácsnok elutasította Magyarország azon érvelését is, amely szerint a biztosnak a hatóság elnökévé történő kinevezésére nem kerülhetett sor az általa arra vonatkozóan tett nyilvános kijelentések nyomán, hogy ezt a kinevezést nem fogadná el.

Wathelet emlékeztet, hogy Magyarország nem állította, hogy a szóban forgó tisztséget hivatalosan felajánlotta volna a biztosnak. A főtanácsnok ezért annak kimondását javasolja az Európai Bíróságnak, hogy Magyarország az adatvédelmi felügyelő hatóság megbízatásának idő előtti megszüntetésével nem teljesítette az irányelvből eredő kötelezettségeit. A luxemburgi Európai Bíróság ítéletében egyébként csak ezt fogja kimondani, ha hasonló következtetésre jutnak a bírák, mint a főtanácsnok. Az ítéletet majd az Európai Bizottság értelmezi, és dönti el, hogy adott esetben Magyarországnak mit kell tennie, hogy orvosolja a hibát.

Elképzelhető az is, hogy a bizottság Jóri visszaállítását követeli. Magyarország ezen a ponton érvelhet azzal, hogy így Péterfalvy Attila függetlensége csorbul, tekintve, hogy akkor őt kéne elmozdítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.