Lépéskényszerbe került a kormány az uniós elmarasztalás miatt

A luxemburgi testület kimondta: Magyarország uniós jogot sértett a nyugdíjaztatott bírák elmozdításakor. Most Magyarországon a sor, mit lép.

A bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása és ez alapján történő elmozdítása az uniós joggal ellentétes, így Magyarország uniós jogot sértett - tulajdonképpen ezt állapította meg a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság keddi ítélethirdetésében. 

Az ítélet kimondja, hogy a magyar bírákra vonatkozó nyugdíjkorhatár radikális leszállítása az életkoron alapuló, nem igazolható hátrányos megkülönböztetésnek minősül. Az indoklás szerint ezen intézkedés nem áll arányban a magyar jogalkotó által elérni kívánt, a közszolgálatba tartozó foglalkozásokra vonatkozó nyugdíjkorhatár egységesítésére és az igazságszolgáltatáson belül kiegyensúlyozottabb korstruktúra kialakítására irányuló célokkal.

Az ítéletben nincsen szó arról, mi lesz a bírák sorsa, ez attól is függ, hogy az Európai Bizottság mit vár el Magyarországtól a bíróság ítélete nyomán. A kormánynak az ítéletet figyelembe véve lépnie kell, de ez attól is függ, mint vár el az Európai Bizottság. Felmerülhet pénzügyi kompenzáció, vagy a bírák hivatalba történő visszahelyezése. A végrehajtást a bizottság fogja figyelemmel kísérni, és ha úgy ítéli meg, hogy Magyarország nem hajtja végre az ítéletet, akkor újra keresetet indíthat.

"A kormány tudomásul veszi az Európai Unió Bíróságának ítéletét, amely az Alkotmánybíróság által ez év júliusában már megsemmisített szabályozásra vonatkozik" – áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében. A kormány egyebekben nem kívánja kommentálni a döntést – írták.

Az Európai Bíróság ítélete világos és megerősíti az Európai Bizottság jogi elemzését, mely szerint Magyarország az uniós jog ellenében kényszerített nyugdíjba bírákat, ügyészeket és közjegyzőket. Magyarország mihamarabb hozzon meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy eleget tegyen az ítéletnek - fogalmazott Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa közleményében a bírák nyugdíjaztatásáról szóló keddi luxemburgi ítélettel kapcsolatban. A közlemény szerint a bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni az ítélet hatékony végrehajtását. 

Kerestük az Európai Bizottság az ügyben illetékes szóvivőit, hogy fejtsék ki, milyen intézkedésekre utal a közlemény,de egyelőre nem kaptunk választ. A bizottság közleménye egyébként utal az Alkotmánybíróság júliusi ítéletére, mely alkotmányellenesnek nyilvánította a vonatkozó jogszabályt, de arra is emlékeztet, hogy ez a döntés nem helyezte vissza a bírákat az eredeti állásukba.

A bizottság utal a Velencei Bizottság azon - az Alkotmánybíróság ítélete után született - véleményére is (a tanácsadó testület nem az EU intézménye, hanem a strasbourgi Európa Tanácsot mellett dolgozik), melyben a testület arra szólítja fel a magyar jogalkotókat, hogy fogadjon el olyan rendelkezéseket, melyek visszahelyezik az elküldött bírákat a korábbi pozíciójukba anélkül, hogy újabb kinevezési eljáráson kéne átesniük.

Belépés bírók számára csak hatvankét év alatt
Belépés bírók számára csak hatvankét év alatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.