Uniós zászlót lógatott ki a Parlamentből az Együtt-PM

Egy hatalmas, 20×10 méteres uniós zászlót lógattak ki a Parlament Duna felőli erkélyéről az Együtt-PM politikusai és aktivistái szombaton kora délután. Bajnai Gordon, a pártszövetség EP-listavezetője a túlparton, a Batthyány téren magyarázta el, hogy miért.
Az Együtt-PM kampányzárója
Földi Imre

Azt mondta, míg a Jobbik uniós zászlót éget vagy kihajítja azt az Országház ablakán, a fideszes házvezetés pedig nem engedi kitűzni az Európai Unió zászlaját az épületre, ők ezzel az akcióval is üzenik, amit a kampányban, hogy egyszerre magyarok és európaiak, és nem akarnak ezek között választani.

Bajnai megismételte: két tétje van a vasárnapi EP-választásnak, hogy ki képviseli a magyar érdeket Brüsszelben (azt mondta, ők akár a kormánnyal szemben is megteszik), illetve, hogy ki lesz a Fidesz kihívója négy év múlva - a radikális Jobbik vagy a megújuló, hiteles, európai és polgári ellenzék.

„Csak azért sem fél-Ázsia, csak azért sem orbánizmus, csak azért sem Jobbik" – hangoztatta. Bajnai azt mondta, jobb eredményre számít annál a 6 százaléknál, amit a számukra legkedvezőbb közvélemény-kutatás mért.

Egy kérdésre közölte: a főpolgármester-jelöléssel és az őszi önkormányzati választásra való felkészüléssel csak hétfőtől foglalkoznak, de az biztos, hogy rossz kompromisszumokat többé nem kötnek, csak olyat, ami győzelemhez vezet, mert a vereséghez nem kell kompromisszum.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke – aki második a listán, de valójában első, mert Bajnai nem ül be az Európai Parlamentbe – azt mondta: hatékonyan és határozottan képviselik majd az ország érdekeit Brüsszelben, azért fognak dolgozni, hogy Magyarország sikeres legyen az unióban, az unió pedig a világban. Ehhez együttműködésre van szükség, nem szabadságharcra, „pálinka-gerillaharcra" – mondta.

A listán harmadik Szelényi Zsuzsanna arról beszélt: nem szabad hinni a most éppen konszolidáltabb arcát mutató Jobbiknak, mert kivezetnék a magyarokat az EU-ból.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.