Uniós támogatásokból kaptak az agrártárca államtitkárai

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkárai és helyettes államtitkárai közül három vezető kapott uniós támogatásokat 2014. június 6-a, az új kormány megalakulása után – derül ki abból a válaszból, amelyet Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A szocialista képviselő arra volt kíváncsi, hogy az FM hat államtitkára és tíz helyettes államtitkára közül kik kaptak vissza nem térítendő állami vagy uniós támogatásokat? A tárca válaszát ismertető agrarszektor.hu azt írja: Czerván György államtitkár és felesége vissza nem térítendő uniós területalapú, illetves területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatásban részesült a harmadik Orbán-kormány megalakulása után.

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, valamint a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozójának tulajdonában lévő gazdasági társaságok közül pedig a GLP Bormarketing Kft. kapott vissza nem térítendő uniós támogatást. Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár szintén vissza nem térítendő területalapú uniós támogatáshoz jutott.

A minisztérium nem közölt részleteket arról, mekkora támogatásokról van szó. Az viszont a válaszból kitűnik, hogy a minisztériumi vezetők többnyire normatív alapon járó pénzeket kaphattak, amelynek felhasználása nem magyar döntéseken, hanem uniós jogszabályokon múlik. A területalapú támogatásoknál például egyértelmű, hogy a tárcavezetők, illetve hozzátartozóik érdekeltségei földterületeket művelnek, amelyek után az uniós pénzekre minden gazdasági szereplő automatikusan jogosult, ha az EU-s rendelkezéseknek eleget tesz és támogatrási kérelmeket nyújt be. Ugyanez a helyzet az elkülönített cukortámogatásnál is, így a válaszokból egyedül a GLP Bormarketing Kft.-nél nem derül ki pontosan, hogy a cég szintén normatív, vagy pályázatos uniós összeghez jutott-e.

A tárca állásfoglalása arra sem tér ki, hogy a minisztériumi vezetőkhöz köthető érdekeltségek kaptak-e nemzeti (állami) agrártámogatásokat a 2014. június 6-a utáni időszakban. Ugyanakkor e támogatási típusok nagy részét sem egyedi döntésekkel, hanem normatív alapon – például állatlétszám alapján - vehetik igénybe az agrárpiaci szereplők. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.