Magyarország minden lakójára jutott 3000 euró

A 2007-2015- as uniós támogatási ciklusban Magyarország teljesítménye több szempontból is kiemelkedik a kelet-közép- európai régiós mezőnyből – fogalmaz a KPMG évente megjelenő „EU Funds in Central and Eastern Europe" című jelentése. A szerződött támogatások aránya regionális összehasonlításban nálunk a második legmagasabb (117 százalék), a kifizetésiekben pedig vezetjük a listát 111 százalékkal.  

A KPMG a közép-kelet-európai régió 11 országában (Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Horvátországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában) vizsgálja immár kilenc éve az uniós források lekötésének és lehívásának ütemét.

Az idei tanulmányból az látszik, hogy Magyarország több szempontból is kiemelkedik a közép-európai régiós mezőnyből – hangsúlyozza Nestor Andrea, a KPMG kormányzati szektornak nyújtott tanácsadásért felelős igazgatója. A 2007-2013- as ciklus kezdeti nehézségei ellenére Magyarországnak sikerült a regionális mezőny élén végeznie a források lekötése és kifizetése terén egyaránt, köszönhetően a hazai intézményrendszer különösen az utóbbi években megfigyelhető erőfeszítéseinek.

A szerződött támogatások aránya regionális összehasonlításban Szlovákia után nálunk a második legmagasabb (117 százalék), a kifizetési arányban pedig vezetjük a listát, 111 százalékkal. A tanulmányból az is kiderül, hogy regionális összehasonlításban Magyarországon a legnagyobb a kötelezettségek „túlvállalása", azaz, hogy a keretet túllépő lekötésekkel és kifizetésekkel igyekszik a kormány biztosítani, hogy az Európai Bizottság által esetlegesen vitatottnak minősített projektek elbírálását követően is 100 százalék fölött maradjon a forrásfelhasználás mértéke.

Magyarország Szlovéniával együtt azon szűk körbe tartozik, ahol a periódus végére mind a szerződésekkel fedezett, mind a ténylegesen kifizetett támogatások összege eléri, sőt meg is haladja a rendelkezésre álló keretet. Hazánk esetében ez összegszerűen 29,2 milliárd euró szerződött, illetve 27,7 milliárd euró kifizetett támogatást jelent. Ezzel együtt a szerződött összegek majdnem 95 százaléákát ki is fizették a periódus végéig, ezzel is kiemelkedünk közvetlen szomszédaink közül.

Nem csak ebben a relatív összehasonlításban, de az egy főre eső kifizetett támogatások mutatójában is első helyen végzett Magyarország. Ez annyit jelent, hogy majdnem 3000 euró szerződött támogatás jutott Magyarország minden egyes lakosára.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.