Uniós pénzből venne hőkamerás autókat a határra a rendőrség

Hatalmas összeget, 1,7 milliárd forintot szán a rendőrség egy flottára való hőkamerás terepjáró beszerzésére, amivel a határőrizetet erősítenék meg. A beszerzés egy részét az EU Belső Biztonsági Alapjából fizetnék.

Összesen 26 darab „Mobil Hőkép-felderítő Rendszert" vagyis hőkamerákkal ellátott terepjárót venne a rendőrség a határőrizet megerősítésére – derül ki az Európai Unió Hivatalos lapjában megjelent felhívásból. A beszerzést részben uniós forrásból fedezné az Országos Rendőr-főkapitányság: a beszerzést két részre bontották, és az elsőt, 9 darab autó beszerzését az EU Belső Biztonsági Alapjából fizetnék, míg a maradékot saját forrásból fizetnék. A beszerzés becsült értéke majdnem 1,7 milliárd forint.

A hőkamerás autóknak a kiírás szerint alkalmasnak kell lenniük 12 órányi folyamatos működésre. A rendszer üzemeltetéséhez elég kell legyen két fő, de egy harmadik rendőrnek is be kell férnie az autóba. Ezen kívül a rendszernek külön előkészítés nélkül alkalmazhatónak kell lennie a közép-európai klímán, „év- és napszaktól függetlenül földfelszíni alkalmazásra nehéz terepen". Az ajánlattevőnek biztosítania kell a kezelőszemélyzet képzését is.

A hőkamerát már évek óta használják a zöldhatár őrzésére, és igen hatékony eszköznek bizonyult, hiszen egy magas pontról nagy területet lehet vele belátni, és nem lehet elbújni előle. A rendszer szűk keresztmetszete a személyi állomány, vagyis csak az a kérdés, hogy oda tudnak-e menni azonnal a rendőrök vagy pénzügyőrök, ahol a határsértőket vagy a csempészeket észlelik.

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 26-án jelentette be, hogy egy újabb kerítéssor építése szükséges a magyar–szerb határszakaszon, mely „a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt masszívabb védelmi rendszer" lesz. Arról már korábban döntés született, hogy a második kerítéstől függetlenül is megerősítik az első határzárat, közelebbről akkor még nem részletezett „technikai eszközökkel". Valószínű, hogy a hőkamerás autók ebbe a körbe tartoznak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.