Újratárgyalják a választási eljárási törvény tervezetét?

Ismét megnyitja a parlament szerdán a választási eljárásról szóló törvény tervezete feletti részletes vitát – erről is dönt a Ház a hétfői ülésnapon.

A parlamenti munka a szokás szerint napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, és az interpellációs időszakkal folytatódik. A miniszterelnöknek több ellenzéki kérdésre is válaszolnia kell.

A múlt héten az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága módosító indítványt nyújtott be a választási eljárási törvény sokat vitatott tervezetéhez, amely több mint kétszáz ponton változtatná meg az eredeti előterjesztést. A képviselők hétfőn arról döntenek, hogy emiatt nyissák-e meg ismét a tervezet feletti általános vitát, amelyre valamivel több mint négyórás időkeretben szerdán kerülhetne sor.

Szavaz a Ház a digitális átállással összefüggő törvénymódosításokról, így a szociálisan rászorulók állami segítséget kaphatnak a digitális televízióadás vételére alkalmas készülék beszerzéséhez, valamint a kiemelt beruházások gyorsításához szükséges javaslat elfogadásáról is.

Döntenek a képviselők a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról szóló szabályok módosításáról is. A Fidesz azt javasolja, hogy a kormányhivatal vezetőjének jóváhagyásával a kétezresnél népesebb települések akkor is megtagadhassák a közös hivatal alakítását, ha azt szomszédos település kezdeményezi.

Határozathozatal lesz arról a rendészeti tárgyú javaslatcsomagról is, amely egyebek mellett harmincról húsz napra csökkentené az útlevél-kiállítás idejét.


A szavazások után az országgyűlés megvitatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény javasolt módosítását, a kabinet ebben arra adna lehetőséget, hogy adó- és vámhatósági feladatokat is ellátó főigazgatóság jöjjön létre a NAV-nál.

Ezután következhet a pénzügyi jogok biztosának intézményét létrehozó indítvány megtárgyalása. Matolcsy György előterjesztése szerint a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásaival kapcsolatban fordulhatnak az ügyfelek.

Orbán Viktor miniszterelnök két hónappal ezelőtt beszélt arról a parlamentben, hogy bár az elmúlt két évben sokat tettek azért, hogy az embereket megvédjék az uzsorahitelektől, az erőfölényükkel visszaélő pénzintézetektől, a bankok "kíméletlenségétől", még mindig sok a dokumentálható állampolgári sérelem. Ezért javasolta, hogy brit mintára hozzák létre a pénzügyi ombudsman hivatalát.

Hétfőn lesz a részletes vita a stratégiai földgáztározók állami tulajdonba kerüléséről, valamint Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető előterjesztéséről is, amely megkönnyítené a legalább 250 ezer euró (nagyjából hetvenmillió forint) értékben hosszú lejáratú magyar állampapírt vásároló külföldi befektetők letelepedését.

A nap végén kivételes sürgős eljárással tárgyalhatják az államháztartási törvény módosítását, erről így már kedden zárószavazás lehet. A javaslat célja, hogy a kormány a büdzsé sarokszámait tartalmazó módosító indítványt terjeszthessen elő. A 2013-as költségvetés főszámainak átírása kapcsán hétfőn módosíthatják a házszabályt is.
 Az ülésnap az adótörvények részletes vitájával zárul.

A Jobbik már több mint harminc alkalommal kezdeményezte, s hétfőn ismét próbálkozik annak érdekében, hogy az ülés napirendjét egészítsék ki a szovjet megszállást követő szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíjprivilégiumok megszüntetéséről és a szocializmus áldozatainak társadalombiztosítási kompenzációjáról szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatásával és lezárásával.

A még 2010 nyarán benyújtott tervezet szerint például az egykori függetlenített párttitkárok és az állambiztonsági szolgálat volt tisztjei esetén a nyugdíjat úgy állapítanák meg, hogy a pártállam érdekében végzett munkájuk során szerzett jövedelmüknek csak egy százalékát számítanák be a nyugdíjalapba. Az öregségi ellátás azonban a tervezet szerint így sem lehetne kevesebb a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj felénél. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.