Újrarajzolják a Néprajzi Múzeumot

Világhírű építészek és építészirodák meghívásával kiírták a tervpályázatot a városligeti múzeumprojekt újratervezendő elemére, az új Néprajzi Múzeumra.

Tíz külföldi és négy hazai irodát kértek fel, hogy vegyen részt az Ötvenhatosok terére szánt új múzeum tervezésére szóló tenderen, két további tervezői helyre szabadon lehet nevezni.

A Liget projekt keretében korábban a tér és az Ajtósi Dürer sor sarkára kívánták elhelyezni az új Néprajzit, amelynek a tervpályázaton nyertes tervezőivel, a francia Vallet de Martinis és DIID irodával júniusban szerződést is kötöttek. Miután azonban a terv sem a közvélemény, sem a kormány tetszését nem nyerte el, módosítottak a projekten. Új helyet jelöltek ki a múzeumnak, az 1956-os emlékmű környezetét. Az új épület az ide torkolló Városligeti fasor miatt feltehetőleg kapuszerű lesz, és legfelső pontja nem lehet 25 méternél magasabban.

Referencia: a pekingi nemzeti stadion, azaz a madárfészek az augusztusi atlétikai világbajnokság ideje alatt
Phil Noble / Reuters

A meghívottak között nem találjuk ott a korábbi nyertes francia csapatot, de szerepel a listán a pekingi olimpia madárfészek stadionját és a Tate Modern bővítését tervező svájci Herzog & de Meuron stúdió és a rotterdami Market Hallt megálmodó holland MVRDV. Ott a listán mások mellett az új Akropolisz Múzeumot kigondoló svájci-francia Bernard ­Tschumi, a bécsi Vienna Towerst tervező francia Dominique Perrault és a kínai központi televízió látványos, modern diadalívét tervező Rem Kolhaas stúdiója.

Bravúros építészeti jelre számíthatunk az osztrák Coop Himmel-b(l)au irodától. Fiatalos kreativitást várhatunk a dán Bjarke Ingels Grouptól, a modenai Ferrari Múzeumot tervező német Sauerbruch Huttontól, és az idei Építészeti Világfesztivál díjával jutalmazott török Emre Arolat Architectstől. A hazai műhelyek közül a Közti Zrt., ­Balázs ­Mihály és a BME Építészmérnöki Kara, a Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda szerepel a mezőnyben.

A terveket 11 tagú zsűri bírálja el, eredményt májusban hirdetnek. A Néprajzi Múzeum tervezési tenderével egy időben meghirdették a Városliget parkfelújítására szóló tájépítészeti pályázatot is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.