Újranyitott lőrinci akták: Honnan van Simon vagyona?

Elrendelte a nyomozás folytatását a XVIII. kerület az előző kormányzati ciklusban (2008-ban és 2009-ben) lebonyolított kötvénykibocsátásaival összefüggésben a Fővárosi Főügyészség – közölte lapunk érdeklődésére Bagoly Bettina, a főügyészség szóvivője.

A XVIII. kerületben volt képviselő Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő is, akiről nemrég kiderült, hogy több mint 200 millió forintot parkoltatott egy ausztriai bankszámlán, amit nem tüntetett fel a parlamenti vagyonnyilatkozatában. A két ügy között összefüggést sejt az ügyészség. Simon azóta lemondott minden párttisztségéről, és kilépett az MSZP-ből. Bejelentette, hogy lemond parlamenti mandátumáról is, de ezt, információink szerint, hivatalosan még nem közölte a házelnökkel.

Lévai István XVIII. kerületi fideszes alpolgármester, úgy is, mint a kormányváltás után az előző kerületvezetés korábban is vitatott döntéseinek felülvizsgálatára létrehozott elszámoltatási bizottság elnöke, még 2012. február 10-én tett feljelentést „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával”.

A feljelentésében számos ponton vélte jogsértőnek a kerület korábbi vezetésének tranzakcióit. Miként a feljelentés megtételekor Lévai a kerület honlapján olvasható interjúban fogalmazott, az ellenzék már 2008 végén jelezte, hogy ez a lépés a kerület súlyos eladósításához vezet. Azt is kifogásoltuk, nyilatkozta, hogy devizában történt a kötvénykibocsátás, hiszen akkor már látszott az árfolyamváltozásból eredő hatalmas kockázat.

Az igazságügyi szakértő véleménye azonban már a hűtlen kezelés gyanúját veti fel, mondta, ugyanis kifejezetten előnytelen volt az összeg egyharmadát biztosító bank kiválasztása, ami már önmagában is több mint 50 millió forintos kárt okozhatott a kerületnek.

A kötvénykibocsátással kapcsolatban Lévai úgy fogalmazott, hogy „már önmagában is elgondolkodtató, hogy az a bank, amelyik a legkedvezőtlenebb ajánlatot tette, végül mégis egymilliárddal részesült a hárommilliárdos üzletből. Az ajánlat előnytelensége annyira szembeötlő volt, hogy első körben az akkori önkormányzat a képviselőtestületnek tett előterjesztésében nem is értékelte azt”.

A múlt héten kiderült, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly november 14-e óta nyomoz (ismeretlen tettes ellen) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentése alapján adócsalás és más bűncselekmények miatt. E nyomozás célkeresztjében pedig a ma még mentelmi joggal bíró Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő áll, aki az előző parlamenti ciklusban nemcsak parlamenti képviselő volt, tagja volt a XVIII. kerületi önkormányzatnak is.

Az újra elrendelt nyomozás érdekeire tekintettel Bagoly Bettina nem árulta el, hogy annak idején a BRFK miképpen jutott arra a következtetésre, hogy nem történt bűncselekmény. Kérdésünkre sejteni engedte: nem merült fel olyan adat, amely arra utalna, hogy a rendőrség valamilyen meg nem engedett külső befolyás hatására állapította volna meg azt, hogy az ügyben nem történt bűncselekmény.

A hivatalos tájékoztatás szerint az osztrák pénzmosás elleni szervezet (az osztrák FIU) 2013 augusztusában értesítette a NAV FIU egységét arról, hogy „Simon Gábor magyar politikus egyik osztrák bankban vezetett számláján 575 ezer euró és 169 ezer dollár található”.

Az eurót még 2008-ban, a dollárt egy évvel később helyezte el a számlán a számlatulajdonos. Csak sejteni lehet, hogy a NAV azonnal ellenőrizte Simon Gábor pénz- és adóügyeit, s csak azt követően adta tovább az iratokat az ügyészségnek, hogy megállapította: a 2013. novemberi árfolyamon számolva mintegy 228 millió forint eredete tisztázatlan. A legfőbb ügyész adócsalás (az osztrák számlákon tárolt összeg után Simonnak 50 millió forint jövedelemadót kellett volna befizetnie) és okirat-hamisítás miatt kérte Simon mentelmi jogának felfüggesztését.

Százmillióért vettek ingatlanokat

Szinte napra pontosan egy időben vásárolt 2012 őszén két szomszédos társasházi lakást Simon Gábor és barátnője – számolt be róla kedden az Index.hu. Az eltitkolt ausztriai számlája miatt lemondásra kényszerült MSZP-elnökhelyettes több mint 100 milliót költhetett a Buda drága részén található ingatlanokra. Simon hétfőn új vagyonbevallást adott le az Országgyűlésnek. A módosított változatban megtakarításai és tartozásai szinte minden tételét megváltoztatta az alig egy héttel korábban készült bevalláshoz képest, és összességében 1,7 millió forinttal rontotta vagyoni helyzetét. Az osztrák bankban tartott 228 millió forintnyi eurónak és dollárnak most sem talált helyet a bevallási íven.

Módosította ugyanakkor a 2012 októbere óta tulajdonában lévő XII. kerületi sorházi lakás bevallott méretén, ami januárban még 120 négyzetméter volt, a februári záró leltárban viszont már 128 négyzetméteresre nőtt, holott az Index birtokába került tulajdoni lap szerint az ingatlan hivatalosan 110 négyzetméter. Simon a vagyonnyilatkozatokban következetesen kerülte, hogy válaszoljon az általa tulajdonolt ingatlanokkal kapcsolatban a szerzés jogcímére vonatkozó kérdésekre. A tulajdoni lap alapján azonban egyértelmű, hogy az Ágnes úton található társasházi lakás nem örökléssel vagy ajándékozással, hanem adásvétellel került a birtokába.

Simon Gábort lőrinci otthona előtt próbálják faggatni a riporterek
Simon Gábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.