Főtáv-per: az ügyészségnek nem jó a felmentés

A felmentő ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a több mint négy éve húzódó Főtáv-ügyben a bíróságnak.

Kovács Lajost, a Főtáv egykori vezérigazgatóját cége székházából vitték el a rendőrök 2010 nyarán 180 milliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúsítottjaként. Közel másfél éves nyomozás végén az ügyészség egyebek között azért emelt vádat ellene, mert álláspontjuk szerint Kovács a Főtáv igazgatóságát megtévesztve érte el, hogy a cég vásárolja meg a Csepeli Hőszolgáltató Kft. üzletrészét, holott a cégnek – a vádhatóság szerint – nem volt engedélye közületi hőszolgáltatásra. Kovács ezzel a Fővárosi Főügyészség vádirata szerint 120 millió forint kárt okozott cégének.

Az idén februárban kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában minden vád alól felmentette Kovács Lajost. „Nem felel meg a valóságnak – mondta ki a bizonyítékok értékelése után a bíróság –, hogy a volt vezérigazgató a Csepeli Hőszolgáltató üzletrészének megvásárlásával összefüggésben megtévesztette volna az igazgatóság tagjait. Kár sem érte az ügylet kapcsán a Főtávot.” Az ügyészség vádjával szemben a bíróság azt állapította meg, hogy a megvásárolni kívánt üzletrészt előzőleg gondosan felértékeltették, és a Főtáv érdekeit szolgáló biztosítékokat is beépítettek a szerződésbe.

Volt még az ügyben néhány kisebb súlyú vád, de azok sem álltak meg a bíróság előtt. Az ügyész már az elsőfokú ítélet kihirdetésekor bejelentette fellebbezését, amit a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott. Álláspontjuk szerint az elsőfokú bíróság nem tárta fel teljes körűen a tényállást, az ügy nincs felderítve. A fellebbviteli főügyészség szerint a bíróság többek között indoklási kötelezettségének sem tett eleget maradéktalanul. A főügyészség fellebbezésében különösen aggályosnak tartja, hogy az elsőfokú bíróság több tanút olyan szakkérdésekben hallgatott ki, amelyek megválaszolása szakértők joga és feladata lett volna.

Papp Gábor ügyvéd, Kovács Lajos védője szerint az elsőfokú bíróság teljes körűen és alaposan feltárta az ügyet, és megalapozottan jutott arra a következtetésre, hogy védence a vádpontok egyikében sem bűnös.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.