Újra Szárszó: a csíkos inges Orbán nélkül

Tíz évig azért nem volt szárszói találkozó, mert ebből nyolc éven át a szocialisták és a liberálisok kormányoztak. Farkasházy Tivadar kertjében most újra összegyűlnek a gondolkodók.

Tíz éven át valószínűleg azért nem volt szárszói találkozó, mert ebből a tíz évből nyolcban szocialista-liberális kormányzás volt – mondta Kéri László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A politológus szerint azért van most Szárszó megint, mert a nehezen kialakuló ellenzéki trendnek felületes az értelmiségi háttere. Kéri szerint a balliberális értelmiség szétesett, és nehezen találnak kapaszkodókat.

A politológus arról is beszélt, hogy sok ember megváltásként várja a szombaton induló találkozót. Sokszorosan indokolt, hogy legyen egy ilyen esemény – tette hozzá. Fontos a találkozó összetétele, ahol nemcsak politikusok, hanem művészek, újságírók és üzletemberek is részt vesznek.

Kéri László szerint Szárszónak a hangulata a fontos, órákig lehet beszélgetni egymással. A résztvevők – köztük neves tudósok, szakemberek – az elmúlt három évben megélhették, hogy nincs rájuk szükség, de hiányérzetük van.

A politológus szerint nem a szárszói találkozón van ideje annak, hogy beolvassanak a múltnak és jó lenne, ha mindenki azon gondolkodna, hogy mi vezet ki a jelenlegi helyzetből.

Kéri László elmondta: a végtelenül egyszerű, „kazahsztáni kempingszerű” környezet hatására és a megjelenők személye ellenére sem elitista, hanem közvetlen és „plebejus” esemény a szárszói találkozó.

Orbán csíkos inge

A találkozót Farkasházy Tivadar humorista és lapszerkesztő hívta életre 1993-ban. Az első találkozóra elment és felszólalt Orbán Viktor és Kerényi Imre is (a kormányfő ugyanabban a csíkos ingben volt, mint amiben tavaly egy Videoton-meccsen szurkolt). Az értelmiségi találkozókat 2003-ig tartották, azután hosszú szünet következett. Az idei szárszói találkozóról, mely tegnap kezdődött, az MTI eddig még nem adott ki hírt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.