Újra népszerű a háztáji

A háztáji gazdálkodás kezd mindinkább kedveltté válni, az emberek felismerik, hogy nem igaz az érvelés, miszerint olcsóbb a boltban megvenni az élelmiszert - mondta az agrártárca vezetője csütörtökön a témában Gödöllőn tartott tanácskozáson.

Fazekas Sándor elmondta, hogy jelenleg közel 1 millió háztartásban végeznek valamilyen, az öngondoskodást szolgáló, a család asztalára kerülő zöldséget, gyümölcsöt, tojást és húst előállító tevékenységet. Eközben a gazdák száma félmillióra tehető.

A miniszter szerint a pozitív szemléletváltozást jelzi, hogy az idén eddig 19 ezren jelentkeztek újonnan őstermelőnek.

A kormány többféle módon segíti a háztáji gazdálkodás erősítését, ezek közé tartozik például a start munka program, a burgonya program beindítása, a helyi piacok életre hívásának szorgalmazása - tette hozzá.

A cél, hogy további több 100 ezer háztartás kapcsolódjon be a háztáji gazdálkodásba - jelentette ki Fazekas Sándor.

Aláhúzta, a világ két irányba halad egyszerre. Növekszik a mesterségesen előállított, ízfokozókkal teletömött olcsó tömegélelmiszerek aránya, másrészt nő az igény az egészséges, valódi termékek iránt. A háztáji gazdálkodás kiteljesedése ez utóbbi irányzatot erősítheti - mondta a miniszter.

A tanácskozáson Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem dékánja arról szólt, hogy a felsőoktatási intézményben növekszik a mezőgazdasági szakok iránt érdeklődő fiatalok aránya. Például a mezőgazdasági mérnöki karra az idén 800-an iratkoztak be, ami 30 százalékos emelkedést jelent. A leendő mérnökök döntő többsége olyan családból érkezett, amely gazdálkodással foglakozik - emelte ki a dékán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.