Újra megvédi a kormányt a Békemenet

Még mindig a "nem leszünk adósrabszolgák" a fő üzenet, és a nemzetközi pénzvilágnak üzenik, hogy "el a kezekkel Orbán Viktortól".

Október 23-án újra megtartják a kormány mellett kiálló Békemenetet a Civil Összefogás Fórum tagjai és szervezetei. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón a Gellért Szálló Tea Szalonjában elhangzott: januárban a nemzetközi pénztőke kormánybuktató támadása miatt volt szükség a – szervezők szerint – félmilliós demonstrációra. Most újra támad az EU és az IMF, de a Békemenet nem fogja hagyni, hogy az országot adósrabszolgaságba süllyesszék. 

Az október 23-i menet, melyre megint sok lengyel vendéget várnak, nem a Hősök teréről, hanem '56 szellemiségének megfelelően a Széna térről indul kedden délután kettőkor. A tömeg a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvar előtt elvonulva fordul be az Alkotmány utcába, s négy órától részt vesz az állami ünnepségen. A fő jelszavak a 'Nem leszünk adósok' és az 'Egy a haza' lesz. 

– Csendes, kulturált menetre készülünk, nem várunk pártpolitikusokat – mondta Csizmadia László, a CÖF szóvivője. – Tisztelegni akarunk '56 emléke előtt, és üzenetet szeretnénk küldeni a világnak és bármely láthatatlan pénzhatalomnak: Nem leszünk senki adósrabszolgái. Miután most az Európai Központi Bank és az IMF részéről újabb támadás érte Magyarországot, kötelességünk, hogy megvédjük a magyar miniszterelnököt. Azt üzenjük az IMF-nek, hogy ne pártpolitizáljon, nem hagyjuk, hogy pénzügyi manőverekkel váltsák le a kormányunkat. A 2010-ben megbukott, szavatosságukat vesztett politikusoknak azt üzenjük, hogy a baloldaliaknak nincs új termés, a földet fel kell szántani, új magot kell vetni. 

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője arról beszélt, annyi békemenet lesz, amennyire szükség lesz, a szuverenitást azért kell megvédeni, mert 2010-től a népakarat kétharmados többséggel ruházta fel azt az erőt, amely fel akarja virágoztatni Magyarországot. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke annyit jegyzett meg, elegük van a kizsákmányoló birodalmi erőkből, melyek megpróbálják szembefordítani a társadalmat a kormánnyal.

Fricz Tamás politológus, a CÖF alapítója szerint nem hárult el az a veszély, hogy külföldről buktassák meg az Orbán-kormányt, januárban a Békemenet mentette meg Orbán Viktort, ezt a kormány is elismerte informális módon. – Orbán Viktor is elmondta – fűzte hozzá Fricz –, hogy januárban a békemenet után Barroso és mások már kellő tisztelettel beszéltek vele. A békemenetek eddig meghátrálásra késztették a nemzetközi pénzvilágot, mely két napja újra "beintett" nekünk. A baloldali irányultságú támadás célja most is az Orbán-kormány leváltása. Bizonyítanunk kell, hogy a társadalom nagy többsége ott áll a kormány mellett. 

Fricz Tamás arról is beszélt, hogy a nemzeti függetlenséget ért külső támadás mellett erősödött a belső támadás is. Ezért nem venné ki jól magát, ha a tévénézők azt látnák 23-án, hogy csak ellenzéki tüntetők vannak az utcán. – Nem szeretnénk polgárháborús helyzetet, de határozott célunk, hogy megvédjük a kormányt – jelentette ki Fricz, Orbán Viktor egykori főtanácsadója. 

Bayer Zsolt újságíró, aki bemutatta a januári békemenetről összeállított Egy a haza című könyvét, Ady Endre Harc a Nagyúrral című versét aktualizálva mondta: minket is megöl a disznófejű nagyúr, azaz a bankszektor. Melynek képviselői minden évben négymilliárd dollárnyi nyereséget könyvelnek el, mégis sírnak a rendkívüli bankadó miatt. Bayer szerint az EU – akár egy útonálló – megzsarolta Magyarországot, s miután az újabb Matolcsy-csomag egyes elemei megint a zsarolókat sújtja, tovább folytatódik a háború. – De még aljasabb eszközökkel – tette hozzá a Magyar Hírlap publicistája, és elmesélte, ő is beszélt a miniszterelnökkel az első békemenet után, Orbán neki is elmondta: meg akarták Brüsszelből buktatni. – Most újra ezt akarják – mondta Bayer –, ezért kell az utcára menni október 23-án.

Az első békemenet az Andrássy úton
A békemenet az Andrássy úton FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.