Újra megdobban Budapest Szíve

Idén nyáron indul a Budapest Szíve program második üteme, amely a Március 15. tér déli részének megújításával kezdődik – mondta a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

A munka során szélesebb és új gyalogosfelületeket alakítanak ki, a rakpartról érkező autók pedig a téren tudnak majd felhajtani az Erzsébet hídra. 2013 nyarán kezdődhet a Ferenciek terének átalakítása, egy évvel később pedig a Széchenyi tér rendezése - közölte Vitézy Dávid.

Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök arról számolt be, hogy a főváros további változtatásokra készül, így mire megnyílnak a 2014-től hozzáférhető uniós alapok, addigra a „fiók tele lesz tervekkel”.

A vezérigazgató szerint nagy szükség van arra, hogy a közterületeket visszaadják az embereknek, ugyanis az 1970-es években a közlekedéspolitika elsősorban az autóközpontúságról szólt. Kifejtette, hogy például a Flórián tér, a Ferenciek tere, a Nyugati és Keleti pályaudvarnál lévő csomópontok úgy épültek, hogy lényegében csak autóval járhatók át kényelmesen.

Vitézy Dávid közölte: ezen szeretnének változtatni, így a Baross tér és a Fővám tér, valamint a Széll Kálmán tér jövőre induló rekonstrukciójánál is kiemelten figyelnek a gyalogosok érdekeire.

A BKK vezetője elmondta: a Március 15. térnél a rakpartról érkező autók egy lámpás csomópontnál tudnak majd felhajtani az Erzsébet-hídra. Így megszüntethetik a Ferenciek tere alatt húzódó aluljárót, és újra lekövezett, összefüggő közterület lesz a templom, a jégbüfé és a Petőfi Sándor utca környékén. Ezzel „összeforr a belváros két oldala" – tette hozzá Vitézy Dávid.

 Szólt arról is, hogy a Széchenyi tér rendezésénél azt szeretnék elérni, hogy a tér közepén lévő zöldfelületre szabályosan át lehessen menni. A Lánchídra tartó autók a tér déli részén közlekednek majd, a Magyar Tudományos Akadémia előtt pedig egy új teret alakítanak ki.

Szeneczey Balázs szembeötlőnek nevezte az eddig elkészült helyszínek egykori és mai kinézete közötti különbséget. Hozzátette: Budapest „fellélegezhet" az ilyen beruházásoknak köszönhetően.

A Budapest Szíve program első ütemében elkészült Városháza parkban és a Március 15. tér másik térfelén úgynevezett térfoglaló pikniket tartanak szombaton, ahol egyebek mellett pódiumbeszélgetésekkel, kvízekkel és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.