Újra lesznek nyilvános mosdók Budapesten

Újra lesznek Budapesten nyilvános illemhelyek, üzemeltetésüket a napokban veszi át a Fővárosi Csatornázási Művek. A társaság azt ígéri, néhány éven belül látványos javulás tapasztalható majd, s újra száz, de most már európai színvonalú és Budapesthez méltó illemhelyet üzemeltetnek majd.

Már évekkel ezelőtt tarthatatlanná vált a budapesti nyilvános illemhelyek állapota, nem beszélve arról, hogy ezekből ma is alig működik egy-kettő. Ez olyan hiányosság, mely fontos része a főváros turisztikai megítélésének is. Míg 1996-ban még 112 ilyen működött, tavaly már csak 36 volt látogatható, és azok közül sem mindegyik volt olyan, amelyik megfelelt a mai követelményeknek.

Újra lesznek Budapesten nyilvános illemhelyek
nyilvános WC, Batthyány tér, a város legtisztább nyilvános illemhelyének választották, tiszta toalett, mosdó

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) a napokban veszi át a nyilvános mosdók üzemeltetését. A program megvalósítása, amely több százmillió forintnyi beruházást igényel, és amit saját erőből finanszíroz az FCSM, a közeljövõben elkezdődik – tudta meg a Turizmus Panoráma Bulletin Bátori Marianna szóvivőtől.

A viszonylag jobb állapotban lévõ, kisebb költséggel működőképessé tehető, frekventált területen lévő helyiségeket már megnyitották, például a budai Várban, a Hunyadi János úton, a Szent Gellért téren, a Móricz Zsigmond körtéren és a Kosztolányi Dezső téren. Eddig 11 közterületi vécé lett ismét látogatható.

A felújítások nagyságrendje megköveteli, hogy az FCSM közbeszerzési eljárást írjon ki. Fontos szempont a környezetvédelmet figyelembevevő működtetés és a higiénia, például az érintésvezérelt vízöblítés vagy az UV fénnyel való fertőtlenítés.

A társaság tervei szerint két-három éven belül látványos javulás tapasztalható majd, és körülbelül négy év múlva újra száz, de most már európai színvonalú és Budapesthez méltó illemhelyet üzemeltetnek majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.