Újra kinyitott Ferihegy

Ma reggel hét óra óta ismét fogad és indít gépeket a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. A pénteki műszaki hiba elhárítását követően a légikikötő szombaton fokozatosan térhet vissza a nomális üzemmenethez.

A kitűzött határidőnél három órával korábban, szombat reggel hét órakor újra megnyílt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér - tájékoztatta az MTI-t Hardy Mihály, a repülőteret működtető Budapest Airport szóvivője. Hangsúlyozta: az alapos ellenőrzés után a repülőtéri rendszerek ismét megbízhatóan működnek.

A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal, tőlük kérjenek információkat a járatuk indulásáról. A légi forgalom várhatóan fokozatosan tér vissza a normális ütemhez a nap folyamán - közölte Hardy Mihály.

A szóvivő tájékoztatása szerint szombaton 8600 utas indult volna a budapesti repülőtérről, a megnyitást követően szombaton 6000 utas el tud menni, és az érkezők száma is hasonló nagyságrendű.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret műszaki hiba miatt pénteken dél előtt nem sokkal zárták le. A repülőtér bezárása pénteken összesen 103 induló és 84 érkező járatot érintett. Hardy Mihály a Hír Tv-nek elmondta: egész éjszaka dolgoztak a repülőtéri szolgálatok és a katasztrófavédelem szakemberei, majd 7 óra előtt néhány perccel született a döntés a reptér újranyitásáról. Hozzátette: a nyitás előtt valamennyi rendszert, azok megbízhatóságát, stabilitását ellenőrizték a szakemberek. Mint mondta, még egy ideig eltart, amíg az utasokat fel tudják venni a járatok, illetve amíg megérkeznek külföldről az első járatok, de mint fogalmazott, "a repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik".

Közölte azt is, hogy az ország felett átrepülő gépeket egy másik központból irányítják, így annak működését nem befolyásolta az előző nap keletkezett műszaki hiba. Jelezte: a reptéri torony kizárólag az ide érkező és innen felszálló gépekkel foglalkozik. Elmondta azt is, hogy a műszaki hiba miatt alapos vizsgálat lesz az érintett szakterületek bevonásával arról, hogy pontosan mi történt. Azt mondta, ez egy meglehetősen ritka meghibásodás volt, és hasonló még nem történt a budapesti repülőtéren. Ahol számítógépes rendszerek, elektromos hálózatok működnek, egymástól nagy függésben, egymásra épülve, ott egy-egy hiba okozhat ilyen típusú leállást - mondta.

Hardy Mihály a kártérítésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, arról még korai lenne beszélni. A szóvivő közölte, azt javasolja az utasoknak, hogy a saját légitársaságukkal vegyék fel a kapcsolatot indulás előtt. Elmondta, azt várják, hogy fokozatosan, délutánra vagy kora estére állhat helyre a reptér normális menetrendje.

Reggel 7 óra óta folyamatosan érkeznek a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre az utasok. A 2A terminálon nincs komolyabb torlódás, de a 2B terminálon több check-in pultnál is száz felett van a várakozók száma az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint.

A check-in pultoknál várakozó utasok a 2B terminálon
Budapest, 2012. december 8. A check-in pultoknál várakozó utasok a 2B terminálon 2012. december 8-án. Megindult a forgalom délelőtt - az előző nap műszaki hiba miatt lezárt - Liszt Ferenc-repülőtéren, a reptér indít és fogad is járatokat. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.