Szalai Annamária 2028-ig is posztján maradhat

A kormánypártok megkezdték a médiatörvény tervezett módosításának "felpuhítását". Cser-Palkovics András, a parlament alkotmányügyi bizottságának frissen kinevezett elnöke egy olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely szerint az Európa Tanáccsal kötött megállapodás ellenére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét kilencéves megbízatásának lejárta után mégis újra ki lehessen nevezni.

A kormány január elején állapodott meg az Európa Tanáccsal a médiatörvény módosításáról. E megállapodás két legfontosabb pontja, hogy az NMHH elnökét a jövőben nem a miniszterelnök nevezi ki, hanem a kormányfő javaslatára az államfő. A másik, hogy az NMHH elnökét kilencéves mandátuma lejárta után nem lehet újraválasztani. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a megállapodás bejelentésekor azt mondta, hogy a magyar kormány és az Európa Tanács között a végéhez ért a párbeszéd a médiaszabályozást illetően, "a magyar kormánytól kielégítő választ kaptunk az aggályokra, a médiaszabályozó testület így független, és különbözik attól, amit a kormány eredetileg fel akart állítani".

Cser-Palkovics javaslatának parlamenti elfogadása nyilvánvalóan felülírná a kormány és az ET megállapodását. A fideszes politikus a módosító javaslat indoklásában ezen úgy "lép túl", hogy "az újraválaszthatóság kizárása központi eleme volt az Európa Tanáccsal folytatott tárgyalásnak. Ugyanakkor megjegyezhető, hogy az Európa Tanács által megnevezett aggályok maximum a Médiatanács elnökével összefüggésben értelmezhetők, a hírközlési piac felügyeletét ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökével kapcsolatban nem, mivel ez sértené a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság autonómiáját. Ennek megfelelően a módosító javaslat azt kezdeményezi, hogy az újraválaszthatóság tilalma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökére nézve ne legyen alkalmazható."

A módosítás szerint, miután a köztársasági elnök kinevezte a hatóság elnökét, a személy ezzel egyidejűleg a Médiatanács elnökjelöltjévé válik, amennyiben megfelel a Médiatanács elnöke iránt támasztott törvényi feltételeknek. Ha ezeknek nem felel meg, az NMHH elnöke automatikusan a testület tagjává válik, és a Médiatanács elnökét jelölő bizottságnak új jelöltet kell állítania.

Már az eredeti kormányjavaslattal kapcsolatban is aggályokat fogalmaztak meg az ellenzéki pártok és médiaszakértők. A kormány javaslata ugyanis nem érinti az Orbán Viktor által 2010-ben kilenc évre kinevezett Szalai Annamária NMHH-elnök mandátumát, azok csak mandátumának lejárta után, 2019-ben lépnek életbe. Szalai Annamária korábban évekig a Fidesz képviselője, médiaszakértője volt. Cser-Palkovics indítványának elfogadása esetén Szalai Annamária akár 2028-ig vagy akár 2037-ig is a médiahatóság elnöke maradhatna.

2010 októbere: Szalai Annanária aláírja kinevezési okmányát
2010 októbere: Szalai Annanária aláírja kinevezési okmányát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.