Újra három év lesz a gyes

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány - jelentette be a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány - jelentette be a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány
GYES, GYED, illusztráció anya gyermekével, anya, gyerek, babakocsi, kisbaba, kisgyerek, kisgyermek, család, nagycsalád,

A gyes három évre való meghosszabbítása visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik majd, akik most gyesen vannak. (Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg.)

Az államtitkár közölte egyúttal, hogy visszaállítja a kormány azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.

Soltész Miklós kiemelte: tízéves korig megadja a kormány az örökbefogadói gyes lehetőségét, ami hat hónapig segíti azokat a családokat, akik az örökbefogadásban részt vesznek.

A kormány döntött arról, hogy 2011. szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik be a gáz- és távhőtámogatás jelenleg szociális támogatási rendszerét - tájékoztatott.

Hozzátette: a szocialista kormány ebben az évben teljes mértékben megszüntette volna a gázár- és a távhőtámogatást, ezt azonban a Fidesz-KDNP-kormány első lépésként meghosszabbította december 31-ig; a jövő évi költségvetésben április 30-ig marad fenn a jelenlegi támogatási rendszer, ami közel 960 ezer háztartást érint.

Az államtitkár szólt arról is: szerdán a Heves megyei rendőr-főkapitányság munkatársai letartóztattak az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézethez (ORSZI) tartozó munkatársakat, akik ellen az a gyanú, hogy a rokkantosításért pénzt kértek.

Közölte: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és ő maga az ORSZI főigazgatóját arra utasította, indítson vizsgálatot az egész országra kiterjedően, és külön az egri esetet is vizsgálja meg. Úgy fogalmazott: a társadalomban eddig is rejtetten benne volt az a gondolat, hogy egyesek adott esetben jogtalanul veszik igénybe a támogatásokat.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: átlagosan ezer forinttal emelik majd az ápolási díjat; körülbelül 1.300 forinttal emelik az ápolási díjat ott, ahol nagyon súlyos állapotban lévőt vagy nagyon súlyos fogyatékkal élőt gondoznak.

Szintén újságírói kérdésre kijelentette, a gyes emelése nincs benne a jövő évi költségvetésben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.