Újra hallatja hangját a fóti polgármester: "Isten velem van!"

Alkalmatlan a Pest Megyei Bíróság a tisztségéből való esetleges felfüggesztéssel kapcsolatos döntés meghozatalára - legalábbis ezt állítja Mádly Zsolt fóti polgármester. A KDNP-Fidesz színekben politizáló városvezető azt írta: őt nem lehet lejáratni, mert az igazság és Isten vele van.

Egy nappal szerdai tárgyalása előtt a megyei bíróság teljes kizárását kérte az eljárásból Mádly Zsolt fóti polgármester. A tárgyalás elmaradt, a további teendőkről az ítélőtábla határoz. Mádly Zsolt (Fidesz-KDNP) ellen az önkormányzati többség sorozatos törvénysértések gyanúja miatt indított közigazgatási pert, kérve a Pest Megyei Bíróságtól a polgármester tisztségéből való eltávolítását. A döntés szerdára volt várható, ám Mádly elfogultságot jelentett be a teljes bírói kar ellen, így a tárgyalás elmaradt.

A polgármester az MTI-nek megerősítette a hírt. Indoklásul azt hozta fel, hogy a Pest Megyei Bíróság 2003-ban példátlan módon megszüntette egy veresegyházi jobboldali képviselő jogviszonyát, majd 2008-ban a korábbi fideszes fóti polgármestert (Szent-Iványi Gézát) is eltávolította posztjáról, így ettől a bíróságtól most sem várható elfogulatlan döntés. Egyébként mindkét ítéletet hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság - tette hozzá.

Mádly Zsolt úgy fogalmazott levelében:..."A Pest Megyei Bíróság álláspontom szerint oly mértékben elfogult, hogy az ügy tárgyilagos elbírálása nem várható el részükről." A polgármester így folytatta:..."kérem szépen, hagyják már abba a lejáratásomat, nem fog sikerülni, mert az igazság és Isten velem van. Kérem, hagyjanak végre dolgozni Fótért".

Az üggyel kapcsolatban Cséplő Beatrix, a megyei bíróság közigazgatási kollégiumának helyettes vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: Fót polgármestere az egész Pest Megyei Bíróság ellen kifogással élt, ám három személyt külön, név szerint is elfogultsággal illetett. Őt magát, mint a közigazgatási kollégium helyettes vezetőjét, egy bírót, valamint a megyei bíróság elnökét. Cséplő Beatrix véleménye szerint a bíróság kizárásának kérése nem megalapozott, ám erről az ítélőtábla hivatott dönteni.

Hozzátette: a személyére vonatkozó kifogás már csak azért is különös, mert csupán egyszer, egy peren kívüli ügyben találkozott Mádlyval. Furcsa az is, hogy valaki egy nappal a tárgyalás előtt nyújt be elfogultsági kifogást - jegyezte meg a kollégiumvezető-helyettes. Az előírásoknak megfelelően az érintett bíráknak nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogultnak tartják-e magukat, vagy sem, majd a vonatkozó dokumentumokat soron kívül - legkésőbb pénteken - megküldik az ítélőtáblának.

Ha helyt adnak Mádly Zsolt kifogásának, akkor ügyének tárgyalását egy másik megyei bíróságon elölről kezdik. Nemleges döntés esetén a Pest Megyei Bíróság folytatja az eljárást. A legközelebbi tárgyalásra ez esetben legkorábban egy hónap múlva kerülhet sor - fűzte hozzá Cséplő Beatrix. A Mádly Zsolt esetleges „időhúzási taktikájával" kapcsolatos lapértesülésekre reagálva kifejtette: elvileg lehet ilyen mögöttes szándék, ám ez etikai kérdés, amit szintén az ítélőtábla mérlegel. Szankcióra - pénzbüntetésre - abban az esetben kerülhet sor, ha az eljárás alá vont polgármester kétszer egymás után alaptalan kifogást nyújt be - közölte Cséplő Beatrix.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.