Újra együtt a pártház előtt az 56-os védők és ostromlók - virággal

A Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete és a Demokratikus Hálózat ma tartotta megemlékezését a Köztársaság téren, a pártszékház 1956-os ostromának áldozatai előtt tisztelegve.

1956. október 30-án zajlott a Köztársaság téri csata, melynek során fegyveres csoportok a Budapesti Pártbizottság székházát megostromolták. A kutatások feltárták, hogy a harcokban mind a székházat védő ÁVH-sok, mind pedig a forradalmárok között voltak olyanok, akik a forradalomhoz nem méltó, emberiségellenes bűncselekményeket hajtottak végre.

A vétlen áldozatok között volt többek között Jean Pierre Pedrazzini a Paris Match kettős állampolgárságú (francia-svájci) riportere, aki az 1956-os forradalom eseményeit örökítette meg. A tudósító több mint 10 lövést kapott és bár azonnal megoperálták, sérüléseibe belehalt.

A mai megemlékezés a riporter tiszteletére felállított bronz szobornál kezdődött, ahol ifj. Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke a mintegy 50 főnyi résztvevőhöz szólva elmondta, hogy az ország jelenleg rendkívül megosztott állapotban van, és megbékélést sürgetve kijelentette: a lakosok túlnyomó része, már a politikában is békét szeretne tapasztalni.

Donáth hangsúlyozta, hogy azért kezdik a programot Jean Pierre Pedrazzini szobránál, mert itt méltóképpen helyezhetik el a kegyelet virágait, míg a tér másik oldalán elhelyezkedő Megbékélés Emlékművénél, csak egy „ígéret” előtt tiszteleghetnek.

Az elnök utalt rá, hogy már 19 évvel ezelőtt szorgalmazta Göncz Árpáddal, Nyers Rezsővel (az MSZMP egykori reformerőit a hatvanas-hetvenes években vezető politikus), és Puchert Jánossal (56-os halálraítélt) egy emlékmű felállítását, amely azóta is csak ígéret maradt és csak egy betonkocka hirdeti, hogy ez a hely a szobornak van fenntartva.

A zuhogó esőben együtt, indulatok nélkül, méltósággal hallgatták a szónokokat a megjelentek. A hallgatóság soraiban voltak a pártszékháznak egykori védői és ostromlói is. Beszédet mondott Radnai György, egykori kiskatona. Egy másik felszólaló, Kemény Csaba filozófus következetesen elvtársnak szólította az egybegyűlteket.

Eörsi László történész, aki beszédében Pedrazzini életútját mutatta be, lapunknak elmondta, hogy a kommunizmus semmilyen formájával, így az elvtársozással sem tud azonosulni, de a közös-békés megemlékezés szerinte azért fontos, mert emlékezni kell minden ártatlan halottra és mártírra, akik az ostrom során életüket vesztették.

1956-ban a Budapesti Pártbizottság Köztársaság téri székházát háromórás harc után foglalták el a felkelők. Az elfogott védők közül huszonnégy embert megöltek, köztük Mező Imrét a pártbizottság titkárát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.