Újra dobra verik a Párisi Udvart és a déli Klotild-palotát

Újra meghirdeti a Párisi Udvart, a déli Klotild-palotát és a Vendéglátóipari Múzeumnak korábban otthont adó Szent István téri épületet a Belváros-Lipótváros Önkormányzata. Az értékes ingatlancsomaghoz ezúttal a Szent István Általános Iskola egykori ingatlanát is hozzácsapták.

Egyetlen csomagban hirdeti meg a pesti Párisi Udvart, a déli Klotild-palotát, illetve két szintén műemléki védettség alatt álló Szent István téri épületet Belváros-Lipótváros Önkormányzata. A több ezer négyzetmétert magában foglaló csomag összértékét több mint ötmilliárd forintra becsülik. Kérdés, ki ad érte ennyit? S még inkább: mit kezd a befektető az emblematikus, de részben leromlott állapotú belvárosi épületekkel? A pályázati határidő november 18-a.

Az  V. kerületi képviselőtestület már nyáron döntött a négy tételből álló ingatlancsomag értékesítésére vonatkozó pályázat kiírásáról. A befektetői tájékoztatót egyetlen gazdasági társaság, az Arab Emirátusokból származó befektetői csoportot maga mögött tudó, bár információink szerint a pályázati határidőig nem bejegyzett OFM Property Ingatlanberuházó Kft. váltotta ki.

Az 500 ezer forintos törzstőkével alakult cég a jelentkezési határidő meghosszabbítását kérte a szükséges pénzügyi-finanszírozási előírások teljesítése érdekében. Az önkormányzat tulajdonosi és elidegenítési bizottsága engedett a kérésnek. A cég végül egyedüliként tett ajánlatot, de a csatolt kísérőlevélben a befektetői feltételek módosítását kérte. A bizottság ennek is eleget tett. Majd alig egy héttel később visszavonta döntését és eredménytelenné nyilvánította a pályázatot. A hátteret a bizottság szocialista tagja, Pásztor Tibor világította meg blogjában, ahol Rogán Antal polgármester levelét is közzétette. Ebben maga a kerületvezető kérte a bizottság elnökétől, hogy javasolja a testületnek a pályázat eredménytelenségének megállapítását, és egyidejűleg tegyen javaslatot a képviselő-testületnek új pályázat kiírására. Az indoklás szerint „a kerületben folyó több nagy volumenű beruházás önrészének finanszírozásához égető szükség van ezen ingatlanok elidegenítéséből befolyó összegre, így Belváros-Lipótváros nem veszíthet időt.” A bizottság a polgármesteri kérésnek megfelelően cselekedett. A képviselőtestület pedig mai testületi ülésén zárt ajtók mögött döntött a pályázat gyakorlatilag változatlan feltételek mellett, „aktualizált határidővel” történő kiírásáról.

A reménybeli vásárló OFM Property Ingatlanberuházó Kft.-t az Opten adatbázisa szerint alig egy hónapja jegyezték be a cégnyilvántartásba, bankszámláját pedig szeptember 20-án nyitotta a Magnet Banknál. (A pályázati részvételhez 550 millió forint biztosítékot kell letenni.) A cégvezető Michaeli Shabtai korántsem ismeretlen szereplő a budapesti üzleti életben. Évekig tulajdonostárs volt a metróaluljárókban süteményt árusító Princess Pékségeket létrehozó ISAR 2000 Kft.-ben. Kiterjedt céghálójában szerepel a Sasad Resort és több ingatlanfejlesztési projektcég. A legnagyobb vihart azonban az Estivo Kft. kavarta, amely egy harminc évvel ezelőtti földhivatali malőrt kihasználva a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján 2008-ban másfél milliárd forint körüli összeget követelt kamatostól a fővárosi önkormányzattól, amiért a BKV és a csatornázási művek jogalap és fizetség nélkül használta a Bogdáni úti buszpályaudvart. A főváros csereingatlanokat ajánlott, ám az ellenzék – élén a jelenlegi főpolgármester-helyettessel, György Istvánnal – jelentős vagyonvesztésre hivatkozva megfúrta az üzletet.

A most újrahirdetett csomag három elemét – a századfordulón épült késő eklektikus Klotild-paloták déli ikerépületét, a néhány évvel későbbi, hasonló stílusú, belső üzletpasszázsos Párisi Udvart és a Bazilika melletti, alig néhány éve vendéglátóipari múzeummá átépített szecessziós házat – egyébként már 2010-ben is piacra dobták. A képviselők az országgyűlési választások előtt alig néhány nappal rendkívüli testületi ülésen döntöttek az ingatlanok eladásáról. A tenderre jelentkező három cég közül a frissen alakult BP Downtown Kft.-t, az SCD Group ötszázezer forintos törzstőkével alakult projektcégét hozták ki győztesnek. Az ingatlanfejlesztő csoport 5,3 milliárd forintot ajánlott. Csakhogy a Párisi Udvar egyik bérlője megtámadta az adásvételi szerződést. Mire véget ért a per, az SCD már összeomlott.

A csomag vonzerejét közben újabb gyöngyszemmel emelték: a Szent István téren 300 évig működő általános iskola épületével. Az oktatási intézmény elköltöztetéséről – költségcsökkentés címén – a Klebelsberg Intézményfenntartó létrehozásának első hírére döntöttek, ügyesen kikerülve, hogy az értékes ingatlant át kelljen adni az állami szervezetnek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.