Újra bíróság előtt Polgár polgármestere

Az ügyészség egy 2005-ös ügy miatt bűnpártolással gyanúsítja Tóth József volt szocialista parlamenti képviselőt, Polgár város vezetőjét, aki jelenleg a Demokratikus Koalíció színeiben politizál. Tóth szerint fölháborító, hogy a vádhatóság 2010-ben éppen az önkormányzati választások előtt gyanúsította meg.

Újrakezdődött a bűnpártolással gyanúsított Tóth József volt szocialista parlamenti képviselő, a Hajdú-Bihar megyei Polgár város polgármesterének pere csütörtökön a Debreceni Városi Bíróságon. A politikus először tavaly októberben állt bíróság elé, ám azóta változás történt a bírói tanács összetételében, s emiatt újra kellett kezdeni a büntetőpert. Tóth József ügyvédje Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés volt elnöke, az Együtt-PM parlamenti képviselő-jelöltje.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló polgármester ellen 2010 szeptemberében azért indított eljárást a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, mert a vádhatóság szerint Tóth Józsefnek kötelessége lett volna feljelentést tennie az M3 Kht.-nál még 2005-ben tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatban. Akkor ugyanis Tóth Józsefnek – aki akkor a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke volt – tudomására jutott, hogy a megyei önkormányzat által alapított M3 Kht.-nál gazdálkodási és pénzügyi szabálytalanságok történtek, ezért ezekről feljegyzésben tájékoztatta a megyei közgyűlés vezetését. Személyesen is tárgyalt a kht. illetékeseivel, akik közül egyikük titokban hangfelvételt készített a beszélgetésről. Ebből kiderült: Tóth József indulatosan kérdőre vonta az elkövetőket, s javasolta, hogy amit papíron lehetséges elrendezni, azt rendezzék el esetleges visszadátumozással is. A törvénytelenségek elkövetőit azóta pénzbüntetésre ítélték, több esetben már jogerős ítéletek is születtek sikkasztás, magánokirat-hamisítás és számviteli rend megsértése miatt.

Az eljárás során Tóth Józsefet mindvégig tanúként hallgatták ki, de 2010-ben – röviddel az önkormányzati választások előtt – az ügyészség bűnpártolással gyanúsította meg. Erről akkor Tóth József azt mondta: "A bűnpártolás elkövetésével való ügyészségi meggyanúsításom az önkormányzati választásokra időzített politikai támadás. Ami ellenem zajlik, az a választási kampány része, azaz politikai boszorkányüldözés a javából".
A két évvel ezelőtti meggyanúsítás ügyében ma tartották az első tárgyalást, amelyen az ügyészség képviselője ismertette a vádat. Mint mondta, Tóth József – a nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint – a pénzügyi szabálytalanságok papíron való kezelésére a törvényesség látszatát keltő megoldásokat javasolt, továbbá az általa tapasztalt visszásságokról csupán feljegyzést írt a megyei közgyűlés elnökének, ám feljelentést nem tett, holott ez kötelessége lett volna.

Tóth József az első tárgyaláson azt mondta: a nyomozás során azért tagadta meg a vallomástételt, mert felháborítónak és törvénytelennek tartotta, hogy a debreceni ügyészség – szerinte politikai motivációtól nem mentesen – az önkormányzati választások előtt, a kampányidőszakban gyanúsította meg. Szerinte a dokumentumok alapján egyértelmű, hogy nem követett el bűnpártolást, hiszen a közgyűlés elnökének a szabálytalanságok fölfedezése után ezt írta: "Kérem az elnök asszonyt, hogy tulajdonosi jogkörében eljárva a szükséges intézkedéseket tegye meg, és az M3 Kht. közmunka-programjában részt vevő vezetőkkel szemben kezdeményezzen eljárást".

A tárgyalás tanúk kihallgatásával folytatódik, a bíróság beidézi majd P. Barnabást is, az M3 volt dolgozóját, aki jelenleg külföldön tartózkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.