Újra Baka András az államfő főbírójelöltje

Ismét Baka Andrást jelölte legfőbb bírónak Sólyom László köztársasági elnök.

Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön, az Országgyűlés elnökének írt levelében ismét dr. Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A jelölésről az államfő tájékoztatta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettesét is.

Baka András szerint az igazságszolgáltatásnak nyitottnak kell lennie a
Baka András

Az államfő Bakát egy évvel ezelőtt javasolta először a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki posztjára, a jelölt azonban nem kapta meg a képviselők kétharmadának szavazatát. A honatyák akkor 170 igen és 191 nem szavazattal utasították el a jelöltet. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja Baka András  megválasztását.

A szocialista frakció azért voksolt ellene, mert szerinte a szakember nem ismeri a hazai viszonyokat, hiszen tíz évig az Emberi Jogok Európai Bíróságán ítélkezett.

Baka Andrást egy éve nevezte ki bíróvá az államfő a Fővárosi Ítélőtáblára.

A Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma 2008 júniusában lejárt. Sólyom László azóta két személyt jelölt összesen három alkalommal. Először Baka Andrást, majd egymás után kétszer is Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét.

Ám a jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Az egy évvel ezelőttihez képest nagyobb az esély arra, hogy az MSZP támogassa Baka Andrást, a főbírójelöltnek ugyanis most már van magyarországi bírói és igazgatási tapasztalata is. Az elmúlt időszakban elnöki bíróként dolgozott a Fővárosi Ítélőtábla vezetője mellett, ahol a bírósági igazgatásra is lehetett rálátása – minderről Bárándy Gergely, a szocialista párt országos elnökségének tagja beszélt a jelölés ismertetése után.

Hozzátette, Baka András szakmai múltját és tudományos tevékenységét az MSZP-frakció mindig is tiszteletben tartotta; a legtöbb MSZP-s egy évvel ezelőtt azért nem támogatta, mert nem volt helyismerete. Érdemi konzultációkra van szükség.

Kérdés, hogy az egyéves tapasztalat birtokában milyen reformtörekvései vannak a jelöltnek. Várhatóan a frakció és a közjogi munkacsoport is ki fogja alakítani a véleményét a kérdésben. Az MSZP is érzi annak felelősségét, hogy végre betöltsék a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztját.

A Fidesz egy évvel ezelőtt támogatta Baka András jelölését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, mivel azonban formálisan új jelölésről van szó, a frakció újra állást foglal Baka András személyéről – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Hozzátette, pártja – mint mindig – most is tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését.

A KDNP is támogatja Baka András jelölését. Halász  Zsuzsa, a párt szóvivője elmondta, ha az államfő alkalmasnak találja Baka Andrást, akkor a kereszténydemokraták szerint is alkalmas. A KDNP egyébként már egy évvel ezelőtt is támogatta jelöltet.

Az SZDSZ frakciója jövő héten dönt arról, hogy támogatja-e Baka András jelöltet. Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője szerint erről szakmai alapon határoznak. Tudomásul veszik, de nem értenek egyet azzal, hogy Sólyom László ismét nem egyeztetett a jelöltről a parlamenti erőkkel. Az SZDSZ egyébként egy éve nem támogatta Baka András jelölését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.