Újra akcióban a CÖF: Gyurcsányék elherdálták a nemzeti vagyont

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) szerint a vádhatóság nem tett érdemi lépéseket az állami vagyonkezelői intézményrendszer átalakítása miatt tett feljelentésük ügyélben. A kormányhű szervezet új eljárást követel.

Tisztelt Legfőbb Ügyészség! Magyarország Alaptörvénye szerint a nemzeti vagyon kezelésének és védelmének célja a közérdek szolgálata, a közös szükségletek kielégítése és a természeti erőforrások megóvása, valamint a jövő nemzedékek szükségleteinek figyelembevétele - így kezdődik a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖF-CÖKA) a Legfőbb Ügyészségnek címzett mai közleménye, amelyben a CÖF-CÖKA vezetősége bejelenti: újra ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek a Gyurcsány-kormány alatt megvalósult, az állami vagyonnal való gazdálkodásért felelős intézmények átszervezése miatt.

Mint írják, az állami vagyonnal való gazdálkodást és az érintett intézményrendszert a Gyurcsány-kabinet előterjesztésére 2007-ben az állami vagyonról szóló törvénnyel az Országgyűlés megszüntette. Helyébe a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács lépett, amelynek munkaszervezete a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) és az Ellenőrző Bizottság lett.  A strukturális átalakítás kapcsán számos vizsgálat, eljárás és nyomozás indult az ügyészi szervek irányításával. Az egyik ilyen nyomozás a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kezdeményezése alapján indult meg.

A közlemény szerint a CÖKA - jelentős mértékben támaszkodva az Állami Számvevőszék vonatkozó jelentésében foglalt megállapításokra - milliárdos vagyonvesztés alapos gyanúját észlelve 2010-ben feljelentést tett a számvitel rendjének megsértésének vétsége és az állami vagyon hanyag kezelése tárgyában az ÁPV Zrt., a KVI és az NFA, valamint ismeretlen tettesek ellen. A feljelentést a későbbiekben kiterjesztette az MNV Zrt.-re és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsra is.

A feljelentést az állami vagyon hanyag kezelését érintő részében a Fővárosi Főügyészség elutasította, amely elutasítással szemben a CÖKA panasszal élt, amelynek nyomán a Fővárosi Főügyészség az állami vagyon hanyag kezelése tárgyában is elrendelte a nyomozást. A vonatkozó büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van kiemelt ügyészi felügyelet mellett az ügyészség tájékoztatása alapján.

A CÖF és a CÖKA álláspontja szerint egy ilyen horderejű és nagyságrendű, adóforintokat érintő ügyben – figyelembe véve más hasonló ügyekben tapasztalt gyors és hatékony ügyészi fellépést – a magyar embereknek joguk van a hiteles igazság megismeréséhez. Tekintettel arra, hogy az elmúlt három esztendőben érdemi lépést nem tett a Fővárosi Főügyészség, figyelembe véve a vádhatóság szervezetére vonatkozó normákat, a CÖKA társadalmi felelősségtudata által vezérelve úgy döntött, hogy a Legfőbb Ügyészséghez fordul.

A közlemény így fogalmaz: fejlett, nyugati jogállamokban is Franciaországtól az Egyesült Államokon át azt tapasztalhattuk, hogy súlyos jogi visszaélések esetén a nyomozó hatóság korábbi elnökökkel, állami vezetőkkel szemben sem volt akadályozva abban, hogy vádemeléssel segítse a társadalom tisztánlátását. Jelen ügyben, a civil társadalom nevében a CÖKA is csupán azt kéri a Legfőbb Ügyészségtől, hogy jogszabályi kereteken belül tegyen meg azért mindent, hogy a nemzeti vagyon esetleges korábbi elherdálása kapcsán az elkövetőeket és cinkosaikat a lehető leghamarabb felelősségre vonják.

A CÖF-CÖKA végül leszögezi: "polgári közösségünket nyugtalanítja, hogy a nemzeti vagyon hűtlen kezelése kapcsán gyanúba keveredett vezetők és az ellenőrzésüket elmulasztó volt kormányzati felelősök most a Washingtoni Választott Bíróság előtt szégyentelenül tanúskodtak". Szerintük "céljuk lehet a sukorói spekulációs ingatlanbizniszben az érintettek segítése, esetlegesen érdekeltek lehetnek annak hozamából. Továbbra sem kérdőjelezhető meg a magyar nemzeti vagyon kiárusítása melletti szimpátiájuk".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.