Újra vonyíthatnak a pléhkutyák

Furcsa érzés volt hallani egy hajdani határőr alezredes szájából a negyedszázada lebontott nyugati vasfüggöny helyszínén, Sopronban, hogy a jelenlegi kormány által a déli szakaszon építendő kerítés bezárja, kirekeszti az országot, ráadásul „élő erő nélkül” a menekülteket sem tudja visszatartani.

Gaál István nyugalmazott határőrtiszt annál az emlékkőnél beszélt, ahol Horn Gyula és Alois Mock 1989-ben átvágta a vasfüggönyt, mely évtizedeken át megosztotta Európát. Tartóoszlopai tetején a katonák által csak pléhkutyaként emlegetett hangszórók jelezték, ha valaki megérintette a drótot. Gaál szerint az esetek 95 százalékában valamilyen vad ugrott neki a kerítésnek, Kőszeg térségében egyszer még medve is riasztotta őket. 

 

Fotó: Koncz György / Népszabadság

– Annak idején nem a Nap állása és ereje, hanem azt is mi, határőrök mondtuk meg ezen a vidéken, hogy mikor érett be a szőlő, mikor mehetnek szüretelni a földjeikre a gazdák. Ilyen világot ma már senki sem akar – fogalmazott Gaál. A hagyományteremtő szándékkal megszervezett Horn Gyula emléktúrán a hajdani külügyminiszter, majd kormányfő érdemeként főleg az európai egység megteremtésében betöltött szerepét méltatták.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese azt a mondását idézte: ne lehajtott fejjel járjunk, mert akkor nem látjuk a jövőt. Az emlékező beszédekből persze nem maradt ki az aktuálpolitika. Tóbiás József, az MSZP elnöke azt fejtegette: a kormánynak meg kell védeni a magyarok biztonságát, de úgy, hogy közben ne sértse meg az unió egyik legfontosabb értékét, a közösségen belüli szabad mozgást. Később tudósítónknak azt mondta: semmi garancia nincs arra, hogy a kormány gyűlöletkeltő idegenellenességének ellenhatásaként nem éri hátrány a külföldön munkát vállaló vagy arra készülő magyarokat.

– A kormány nem a valódi, egész Európát, sőt a világot érintő migrációs konfliktusok megoldására törekszik, hanem ezt ürügyként használja fel a gyűlöletkeltésre, népszerűségének növelésére – hangoztatta az elnök, majd hozzátette: demokrácia van, de nincs jogállam. Jólét van, de ez csak kevesek osztályrésze. Az MSZP emlékparkot akar kialakítani a helyszínen, ahol „a szabadságról, a szomszédos országok közötti hatékony együttműködésről, az egységről, az emberi méltóságról, s a jólétről” mindig időszerű lesz beszélgetni.

– Sajnos a negyedszázada átvágott vasfüggöny újjászületése mutatja a legjobban, hogy Európa egysége törékeny – érveltek többen is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.