Újra választanak Navracsics miatt

Időközi választást kell tartani Veszprémben, mert Navracsics Tibor uniós biztosnak le kellett mondania országgyűlési mandátumáról.
A szavazás napját a Nemzeti Választási Bizottságnak úgy kell meghatároznia, hogy az a képviselői hely megüresedésétől – vagyis az október 30-tól – számított százhúsz napon belüli időpontra essék. Így a veszprémi körzetben a választást február végéig, a szavazás kitűzését követően pedig hetven és kilencven nap között kell megtartani.

A választáson jelöltként azok indulhatnak, akik két hét alatt megszerzik legalább ötszáz ajánló aláírását. A jelöltek számára jár az egymilliós kampánytámogatás, amit vissza kell fizetni, ha valaki nem szerzi meg az érvényes szavazatok legalább két százalékát. A hivatalos kampányidőszak a választást megelőző ötvenedik napon kezdődik meg, és a támogatást ekkor lehet felhasználni. Az időközi választáson a körzetben állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok szavazhatnak, de nemcsak az adott körzetben, hanem a külképviseleteken is.

Veszprémben Navracsics április 6-án a szavazatok 47 százalékával nyert, míg a baloldali összefogás a voksok 27, a Jobbik 16, az LMP pedig hat százalékát szerezte meg. A választókerületben tizenegyen indultak, de a másik hét jelölt támogatottsága összességében sem érte el a két és fél százalékot. Ha tehát valakit csak a kampánytámogatás ösztönözne, érdemes lesz erre is figyelni, mert a kis pártoknak az időközi választáson sem terem majd sok babár. Egyébként a Fidesznek nemigen kell izgulnia, mert a körzetben utoljára 2006-ben nyert az a baloldali jelölt, aki 2010 után idén tavasszal másodjára is alulmaradt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.