Újra nekifutnak a népszavazásnak a budapesti olimpia ellenzői

Egyszer már elbukott a Kúrián a fővárosi referendum ötlete, most országos népszavazással próbálkoznak, mivel azóta törvény is született az olimpiai pályázatról.
Újabb, a 2024-es olimpia budapesti rendezéséről szóló, immár országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be Erdélyi Kartalin, az Átlátszó munkatársa. A Nemzeti Választási Irodának kedden benyújtott kérdés így hangzik:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?"

Erdélyi tavaly decemberben már benyújtott egy helyi, budapesti népszavazási kezdeményezést, akkor még arról, hogy a főváros és Magyarország ne pályázzon a 2024-es olimpia megrendezésére. Első körben a Fővárosi Választási Bizottság helyt adott a kezdeményezésnek, de végül a Kúria úgy találta, a referendumot nem lehet megrendezni, mert a pályázat benyújtásáról már döntés született.

Az olimpiai pályázatról szóló törvényt július 7-én fogadta el az Országgyűlés. A javaslatot a kormánypártok mellett a Jobbik frakciója, illetve Kész Zoltán és Fodor Gábor független képviselők támogatták.

Ha a Nemzeti Választási Bizottság hitelesíti a kérdést, a döntés még mindig meg lehet támadni a Kúrián. Ha ezt a próbát is kiállja, a kezdeményezőknek 200 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni 120 nap alatt ahhoz, hogy a parlamentnek kötelező legyen kiírni a népszavazást. Ezért, ha a kezdeményezők sikerrel járnak, leghamarabb jövő tavasszal lehet referendum az olimpiáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.