„Újra megbukott az ellenzék 2014-es választási modellje”

Kormányváltó hangulatról beszélt hétfőn több baloldali ellenzéki politikus a tapolcai választás eredményére reagálva. A megszólalók nem örülnek, hogy a Jobbik nyerte meg az egyéni mandátumot.
A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint a tapolcai választás alátámasztotta, hogy hónapok óta kormányváltó hangulat van az országban, mert a Fidesz tavaly ősz óta egyetlen időközi országgyűlési választást sem tudott megnyerni – erről Vadai Ágnes beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, a Fidesz hol balról, hol a szélsőjobbról kapja a pofonokat.

Az alelnök azt mondta, hogy a szavazók jelentős része – pártszimpátiájától függetlenül – az időközi választásokon a legesélyesebbnek vélt ellenzéki jelöltre voksol. A DK figyelmeztető jelnek tekinti a Jobbik győzelmét, de biztos abban, hogy a választáson nyertes pártnak nincs ennyi szavazója.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nem tudnak örülni a választási eredménynek pusztán azért, mert a Fidesz és a centrális erőtér politikája megbukott, ugyanis a demokratikus ellenzék "nem jó jelöltet, nem jó együttműködésben állított". Az MSZP-t és a DK-t is kritizáló politikus hozzátette, hogy Ajkán és Tapolcán újra megbukott az ellenzék 2014-es választási együttműködési modellje, míg létezik a sikeres "veszprémi modell", ahol új jelölttel, új szövetségesekkel szereztek új szavazókat.

Szigetvári Viktor az ellenzéki pártok feladatának nevezte, hogy ne vitatkozzanak személyeskedő módon, hanem a jövőről beszéljenek, új politikát hirdessenek és működjenek együtt a civil szervezetekkel. Azt is mondta, a Jobbik előretörése olyan probléma, amelynek a demokrata ellenzéki pártok nem örülhetnek.

Tordai Bence, a PM szóvivője sajtótájékoztatóján megrázónak nevezte, hogy egy "szélsőjobboldali, Putyin érdekeit szolgáló párt" jelöltje nyert. Ő is a "veszprémi modell" folytatását javasolta, mert szavai szerint ott az vezetett a sikerhez, hogy a helyi társadalom, a "régi baloldal és az új baloldal" egy jelölt mögé állt. Tapolcán viszont a "régi baloldal" pártjai úgy gondolták, hogy elég, ha egy fővárosi pártközpontban kijelölik az induló személyét - folytatta a szóvivő, aki szerint egy valódi és hiteles alternatívát kellett volna felajánlani a választáson.

A Magyar Liberális Párt szerint nagyon rossz jel, "egy szégyen az országnak", hogy a Jobbik egy egyéni választókerületben nyerni tudott - közölte a párt elnöke. Fodor Gábor azt mondta, a demokratikus ellenzék dolga, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő.

A liberális politikus is úgy értékelte, hogy a választók kormányváltást akarnak. A demokratikus ellenzék feladatának nevezte, hogy tegye világossá: aki kormányváltást akar és azt szeretné, hogy Magyarország a nyugati világhoz tartozzon, annak a liberálisokra és a baloldali demokrata pártokra kell szavaznia.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán vasárnap este olvasható adatok szerint a 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos a szavazatok 35,27 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltánra a választópolgárok 34,38 százaléka, Pad Ferencre, az MSZP és a DK közös jelöltjére 26,27 százaléka szavazott a tapolcai időközi választáson. Az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb az első két helyen álló jelölt között, mint abban a szavazókörben leadott és később megszámlálandó voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják. Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.