Újra felvonulnak a fogyatékkal élők Budapesten

Újra felvonulást tartanak a különböző fogyatékossággal élő emberek, a május 17-ére szervezett politikamentes budapesti rendezvényre a velük szolidáris embereket is várják – jelentették be a szervezők pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon.

A demonstráció szervezői azt hangoztatták, hogy az egészségi állapotától függetlenül mindenkinek biztosítani kell az egyenlő esélyű hozzáférést az élethez.

Surányi Judit, az esemény szervezője azt közölte, a várakozásaik szerint többezres tömeg szimbolikus helyszínről, a Clark Ádám téri 0-s kilométerkőtől indul majd, ahonnan a Lánchídon át az Erzsébet térre vonulnak, ott színes családi és "érzékenyítő" programokkal, koncertekkel várnak mindenkit. Azt mondta, szeretnék, ha a "Másképp, de mindenki képes" mottójú program - ahogy az első, őszi séta is - örömünneppé, majálissá alakulna.

A kerékpáros mozgalom mintájára RehabCritical Mass-nek nevezett civil mozgalom célja, hogy a különböző fogyatékossággal élő, mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben, értelmükben vagy mentálisan akadályozott embereknek szolidaritáson alapuló érdekérvényesítő közösséget teremtsen, amelyhez az épnek nevezett társadalom tagjai szövetségesként csatlakozhatnak.

A felvonulás ötletgazdája, a beszédében és mozgásában is korlátozott Kiss Csaba egy petíciót is írt, amely nemcsak a döntéshozókhoz, hanem mindenkihez szól. Ebben egyebek mellett azt írja, elvárják, hogy az embereket ne csak gazdasági hasznosságuk, hanem emberi mivoltuk alapján vegyék számba, és így biztosítsanak mindenkinek egyenlő esélyt, bánásmódot.
Kiss Csaba a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a fogyatékossággal élők nem akarnak az adófizetők pénzéből eltartottak lenni, hanem dolgozni akarnak, ugyanakkor szerinte akik erre nem képesek az állapotuk miatt, azoknak az államnak alanyi jogon biztosítania kell a létminimumhoz szükséges anyagi jövedelmet. Arról is beszélt, az akadálymentes környezet megteremtése nemcsak a fogyatékossággal élőknek jó, hanem mindenkinek megkönnyíti az életét, továbbá erősíti a társadalmi szolidaritást és nyitottságot.

A sajtótájékoztatón Le Marietta, a www.jarokelo.hu honlap alapítója azt közölte, a felvonulásig tartó egy hónapos időszakban az oldalon keresztül jelezni lehet számukra azokat a "problémás" helyeket, ahol nemcsak a mozgássérült emberek, hanem a babakocsit toló kismamák vagy az idősebbek is nehezen tudnak közlekedni.

Közölték, a felvonuláshoz több nemzetközi cég is csatlakozik a Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés keretében, hogy ezzel is "láthatóságot" adjanak az ügynek, és szolidaritásukat fejezzék ki a fogyatékossággal élő emberekkel.

A május 17-ei program részleteiről a www.rehabcriticalmass.hu oldalon lehet tájékozódni.

A legutóbb hétfőn demonstráltak fogyatékossággal élő emberek és az őket képviselő civil szervezetek Budapesten, akkor a Parlamentnél egybegyűlt több száz ember a szerintük igazságtalan, fenntartófüggő finanszírozási rendszer átalakításáért és azonnali forrásbevonásért emelte fel a szavát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.