Újra börtön fenyegeti a sikkasztó polgármestert

Valótlan számlákkal igazolta a munkákat a vádhatóság szerint a baranyai falu magát ártatlannak valló vezetője.

Jelentős vagyoni kárt okozó költségvetési csalással, sikkasztással, a számviteli törvény megsértésével és okirat-hamisítással vádolja a Pécsi Járási Ügyészség Siklósnagyfalu független polgármesterét, Kosztics Józsefet.

A 45 esztendős férfi büntetőpere hétfőn kezdődött el a Pécsi Járásbíróságon. A vádirat szerint a 440 lelkes Siklósnagyfalu 2011-ben 17,9 millió forint állami támogatást kapott iskolája felújítására, berendezésére, valamint az intézmény működtetésére, ám a munkák jelentős része nem valósult meg.

A polgármester egy vele együttműködő vállalkozó kft.-jének valótlan tartalmú számláival igazolta a teljesítést, és el is utalták a cégnek a pénzt. Ugyanabban az évben a baranyai falu önkormányzata cserepezte a polgármesteri hivatal tetejét, s miközben ezt a munkát kifizették egy Koszticcsal jó kapcsolatban lévő vállalkozónak, a cserepezést valójában a helyi közmunkások végezték.

A vádhatóság szerint az is előfordult, hogy a start munkaprogram 18 mezőgazdasági közmunkásának csak papíron vettek munkaruhát. A meg nem történt vásárlást Kosztics szignózta. A polgármester és három, számlakibocsátó bűntársa 10,4 millió forint kárt okozott a költségvetésnek, állítja az ügyészség.

Kosztics József vallomást tett, és minden pontban ártatlannak mondta magát. Hogy ezt a bíróság is így látja-e, az hónapok múlva, a tanúk és a szakértők meghallgatása után derül ki. Kosztics volt már büntetve lopásért és okirat-hamisításért.

Emlékezetes eset volt: 2006-ban megválasztották polgármesternek, de nem foglalta el hivatalát, mert megszökött a rá váró 14 hónap börtön elől. Elfogták, lemondott, leülte büntetését, aztán szabadulása után újra őt választották meg a siklósnagyfalusiak a település első emberévé, s 2014-ben is ő győzött a választáson. Ha beigazolódik a vádbeli bűncselekmény, akkor a falujában népszerű polgármesternek megint távoznia kell hivatalából.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.