Újra áll a kordon a Szabadság téren

Keddre virradó éjszaka újra felépítették a nagy vitákat szító megszállási emlékmű alapzatát előkészítő munkások a Szabadság téri építési terület körüli kordont. Most már semmit nem bíztak a véletlenre: hajnali háromnegyed ötkor is hegesztették és vasrudakkal erősítették az építési területet immár barikádként védő kerítést. A tiltakozók ennek ellenére újabb bontást ígértek, s már reggel „megrohamozták" az építési területet.

„Egyszerűen körém építették a kordont. Semmit nem tehettem." Így fogalmazott kedd hajnalban, nem sokkal öt óra előtt az az aktivista, aki a Szabadság téren éjszakázott, hogy egyfajta őrséget adva akadályozza a legutóbb csütörtökön lebontott kerítés újraépítését. Beszámolója szerint nem sokkal éjjel kettő előtt érkeztek meg a munkások a térre, és gyors építésbe kezdtek. Nekiláttak a kerítés felállításának, hogy aztán folytathassák a nagy vitákat szító, az ellenzők szerint történelemhamisító birodalmi sasos emlékmű alapzatának építését. Ezúttal viszont – okulva abból, hogy az emlékmű ellen hetek óta tüntetők eddig könnyedén szétszedték a kordont – most már szinte barikádszerűen erősítették a kerítést. Még hajnalban is hegesztették a rácsokat, és a földbe mélyen lefúrt vascsövekkel erősítették a kordont.

Teknős Miklós / Népszabadság

A hajnalban sorra érkező tüntetőket meghökkentette az éjszakai építkezés. Többen úgy vélték, gyáva tett az éj leple alatt építkezni, ráadásul kétséges, jogszerű-e. Épp ezért a demonstrálók próbálták megkeresni az építés helyszíni vezetőjét, hogy megtudják: volt-e engedélyük az éjszakai munkára. Az építési területen lévő munkások közül azonban senki nem állt szóba a tüntetőkkel, azt sem árulták el nekik, ki a felettesük, s hol érhető el. Így az állítólag hétfőn kiadott birtokvédelmi határozatot sem tudták kitől elkérni.

Reggel fél hétre körülbelül harminc tüntető gyűlt össze a téren. Volt, aki elkezdte újra elrendezni a járda padkáján azokat az – éjszaka kupacba dobált – emléktárgyakat, fényképeket, köveket, amiket az elmúlt hetekben hoztak a térre a történelemhamisító emlékmű ellen tiltakozók. Mások kisebb-nagyobb transzparenseket helyeztek el az újra felállított kordonon. „Megígérte! Megcsinálja! Köszönjük" – üzent valaki gúnyosan a kormányfőnek egy lapon. Másvalaki pedig azt írta piros spray-vel egy, a kordonra feszített nejlonra: „Gyáva népnek nincs hazája! Legyünk hát végre bátrak! Merjünk szembenézni a múlt bűneivel."

Teknős Miklós / Népszabadság

Mindeközben néhány tüntető letáborozott ott, ahol a munkások beléptek az építési területre. Üldögélve próbálták akadályozni a munkát. Ez a helyzet olykor-olykor kisebb vitákat szült, de komolyabb incidens, rendőri beavatkozás nem történt. Háromnegyed hétkor aztán a demonstrálók „megrohamozták" az építési területet. A két kordon közötti szűk bejáraton benyomultak a demonstrálók. Néhány percen át rendőrök állták útjukat, sőt, nagyobb rendőri erősítés is érkezett. Nem sokkal később azonban a rendőrök elvonultak, így a tüntetők „birtokba vették" az építési területet. Ezután meglehetősen abszurd helyzet alakult ki: a tüntetők elfoglalták a területet, mellettük pedig több munkás tovább hegesztette, erősítette belülről a kerítést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.