Újra áll a kordon a Szabadság téren - délután megint elbonthatják

Újra felállították péntek reggelre a kordont a Szabadság téren, a munkások építik a birodalmi sasos, Gábriel arkangyalos emlékmű talapzatát.

A szobor ellen tiltakozó civilek csütörtökön harmadszor is lebontották a kerítést, és megakadályozták a munkát.  Az építtető a Miniszterelnökség,a tervek és az építéshatósági dokumentumok szerint május 31-éig kell a szobornak megépülnie.Ami a hírek szerint már rég készen van, csak az elhelyezés van hátra.

falseMóricz-Sabján Simon / Népszabadság

A hatóságok az elmúlt napokban tanácstalanul álltak az engedetlenségi mozgalommá nőtt tiltakozó kordonbontás előtt, a rendőrség egyetlen alkalommal sem avatkozott be, noha keresték a fogást a civilieken. Csütörtökön aztán megkezdődött a levadászás. Lovas Zoltánt, az egyik szervezőt a demonstárció után megmotozták, és beidézték rongálás miatt a rendőrségre. Lovast ezekben a percekben hallgatják ki.

A kordon előtt az építők óriási táblákon figyelmeztetnek arra, hogy az építési területre nem szabad bemenni. Rendőrök is vannak a helyszínen, és már a délelőtti órákban megjelentek a tiltakozók. Azokat a holokausztáldozatokra emlékező tárgyakat (könyvek, fotók, kövek) újra elvitték, a mécseseket is összeszedték. 

A civilek ígéretüknek megfelelően pénteken délután újra elbontják a kordont. Ez lesz a negyedik nekifutás. 

„Orbán Viktor februári levelében csak annyit írt a Mazsihisznek, hogy a német megszállási emlékmű ügyében húsvét után újraindulhat a konzultáció" – emlékeztette Rogán Antal polgármester képviselőtársait az V. kerületi önkormányzat képviselő-testületi ülésén, miután a kerületi szocialista frakció a megszállási emlékmű építéséről kért tájékoztatást - írja az origo.hu. Rogán szerint ez lényegében azt jelenti, hogy a miniszterelnök semmilyen ígéretét nem szegte meg azzal, hogy megindultak a munkálatok a megszállási emlékmű tervezett helyén a Szabadság téren, hiszen az emlékműről szóló konzultáció még így is újraindulhat húsvét után. (A tiltakozók gyakorta  szóvá teszik, hogy Orbán úgy tett ígéretet a "párbeszéd" folytatására, hogy közben már kiadták az utasításokat az építkezésre.)

A polgármester arról is beszámolt a képviselőtestületnek, hogy jelenleg nem a tényleges építkezés, hanem az alapozás zajlik a téren, a mélygarázs támfalait és a födémet erősítik, hogy elbírja majd az emlékművet. Rogán állításai alapján ez a munka még legalább 4 hétig tart, és muszáj volt elkezdeni, hiszen a vonatkozó kormányrendelet szerint az emlékműnek május végére állnia kell.

A Mazsihisz vezetőit meglepte, hogy a kormány már húsvét előtt építeni kezdte az emlékművet. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Klubrádióban szerda reggel azt mondta, hogy mindenképp meg kell akadályozni, hogy a szobor a tervezett formában megépüljön.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.