Újjáéledhet a Pesti zsidónegyed

A pesti zsidónegyed jövőjéről szervezett interaktív közösségi várostervező játékot a Studio Metropolitana, melyen a civil résztvevők közösen gondolták át a városrész jövőjét.

A Studio Metropolitana városfejlesztő műhely interaktív közös műhelymunkát szervezett a budapesti történelmi Zsidónegyed jövőjéről a Negyed6Negyed7 Fesztivál keretében. A rendezvényen több jelentős, a városrész jövőjét meghatározó kérdésre keresték a választ, egyebek mellett arra, milyen legyen a negyed a jövőben, milyen színes programokat, szolgáltatásokat kínáljon, hogyan lehetne élhetőbbé tenni a lakók számára, vagy hogy milyen arculattal, megnevezéssel, kreatív ötletekkel lehetne odavonzani a turistákat, s a hely hagyományai, öröksége milyen lehetőségeket kínálnak.

A Studio Metropolitana tájékoztatása szerint a játékban főként civil egyesületek és felsőoktatási intézmények vettek részt, többek között az Élő Tűzfalak Egyesület, a Budapest Korzó, az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége, a Király utca Design utca Klaszter, a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítész Kara. A műhelymunka során szakértők – így Erzsébetváros főépítésze, Lantos Péter, Terézváros főépítésze, Bene Attila, valamint Kovács Szilvia szociológus – is alakították a résztvevők ötleteit.

Demeter Anna, a Studio Metropolitana projektvezetője elmondta, sokan érdeklődtek a téma iránt. Színes és szellemes megoldások születtek a sokak számára ismerős környék rejtett szépségeinek látványosabb bemutatására. A városfejlesztő műhely Köz-Tér csoportjának vezetője hozzátette, a főbb irányvonalak főleg a helyi, meglévő értékek jobb kihasználására összpontosulnak, a lokálpatriotizmus és kulturális sokszínűség erősítésére, a meglévő, kihasználatlan helyiségek funkcióval való megtöltésére és a civil kezdeményezések összefogására.

A British Council által meghonosított és a Mi kis városunk tévésorozatban megismert közösségi várostervező játék lényege, hogy a civil résztvevők egy egynapos műhelymunka során nemcsak a városfejlesztés gazdasági, kulturális, építészeti alapvetéseit sajátítják el, hanem egy konkrét hely vagy terület fejlesztését is megtervezhetik. A Future City Game interaktív játékot a Studio Metropolitana több tucat magyarországi önkormányzatnál alkalmazta már sikeresen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.