Újjáalakították az LMP frakcióját

Vasárnaptól újra frakcióban dolgoznak az Országgyűlés LMP-s képviselői.

Schiffer András, az LMP társelnöke pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az LMP hét parlamenti képviselője újjáalakította a párt frakcióját. Az erről szóló levelet benyújtották Kövér László házelnöknek. A vonatkozó rendelkezések alapján a frakcióalakítás vasárnaptól hatályos.

A képviselőcsoport frakcióvezetővé Schiffer Andrást, helyettesévé  Mile Lajost választotta, az esetleges további helyettesekről később születik döntés - áll a közleményben.

A 2010-es országgyűlési választásokat követően az LMP 16 taggal alapította meg képviselőcsoportját, de Ivády Gábor még abban az évben kilépett. Az LMP frakciója hivatalosan 2013. február 12-én szűnt meg, miután kilépett a pártból nyolc országgyűlési képviselőjük, akik többekkel Párbeszéd Magyarországért (PM) néven új pártot alapítottak. Az LMP-nek azóta hét képviselője van a parlamentben: Schiffer András, Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes, Ertsey Katalin, Lengyel Szilvia, Mile Lajos és Vágó Gábor. Ők a nyolc PM-színekben politizáló volt frakciótársukhoz hasonlóan független képviselőként dolgoztak tovább, mivel az akkor hatályos rendelkezések szerint a frakcióalakítás minimális létszáma 12 volt.

Az Országgyűlés ugyanakkor július 5-én úgy módosította a Házszabályt, hogy a 12 képviselő helyett már három - ugyanazon országos pártlistáról mandátumot szerző - képviselő is alakíthat frakciót. Képviselőcsoport létrehozására az előző parlamenti választáson országos listát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak.

Az előterjesztő alkotmányügyi bizottság az Alkotmánybíróság áprilisi határozatára hivatkozott, amely kimondta, hogy az olyan párthoz tartozó képviselőket, amely átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt, mindenképp megilleti a frakcióalakítás joga.

Mivel a júliusban elfogadott határozat szeptember 1-jétől lép hatályba, az LMP-s frakcióalakítás vasárnaptól hatályos.

A frakcióalakítás anyagi és felszólalási lehetőségek miatt is fontos a képviselőknek. A jelenlegi szabályok szerint a képviselőcsoportok a működésükkel járó kiadásokra havonta frakciónként 25 képviselő alapdíjával megegyező összeget - a jelenlegi adatokkal számolva mintegy 5,8 millió forintot - vehetnek igénybe, ami kiegészül képviselőnként a kormánypártok esetében az alapdíj 60, az ellenzékiek esetében 90 százalékával.

A frakciókkal ellentétben a független képviselőknek nincs lehetőségük napirend előtti felszólalásra, és arra sem, hogy a kormánytagok napirend előtt elmondott szónoklataira reagáljanak. Korlátozottak az interpellációs és időkeretes vitákban történő felszólalási lehetőségeik is. A házszabály alapján minden frakciónak az összes parlamenti bizottságban helyet kell kapnia, a független képviselőket viszont csak egy-egy bizottsági hely illeti meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.