Sajátos: így tiltakozott Ujhelyi a Jobbik antiszemitizmusa ellen

Passzív ellenállásként a parlamenti eseményekről készült fotókat készített és töltött fel személyes közösségi oldalaira Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, miután az egyik jobbikos képviselő szerinte ismét burkoltan antiszemita mondatokat mondott.

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos politikus az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló kedd esti vitájában többek között arról beszélt, hogy a Holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító központ hatmilliárdos költségvetését teljes egészében el kell vonni és az egészségügyi ágazatba kell átcsoportosítani. Erről egyébként a Jobbik korábban törvényjavaslatot is benyújtott, annak indoklásában pedig azt írják: a módosítójavaslatuk célja, hogy „az amúgy is nehéz helyzetben lévő gyógyító-megelőző ellátás intézetei - azon belül is a Gyermekkórházak - további, a költségvetésben meghatározott támogatástól eltérően nagyobb támogatásban részesüljenek”.

Javaslatukban a radikális párt képviselői hozzáteszik: a jelenlegi egészségügyi törvénytervezet „igen csekély támogatást biztosít a gyermekkórházaknak, holott a gyermekegészségügy egy kiemelten fontos terület, amelyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni”. Ezt a forrást a Jobbik a Holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító „Sorsok Házában” találta meg; ezért csoportosítaná át az erre szánt teljes összeget, több mint hatmilliárd forintot. Gaudi-Nagy a parlamenti vitában többek között azzal érvelt, hogy éppen elég Holokauszt-emlékhely van a fővárosban (Terror Háza, Páva utcai Holokauszt Múzeum), ezért nincs szükség újabbra, a pénznek pedig jobb helye lenne az egészségügyben.

Az ülés levezető elnöke – a néhány napja a cigánybűnözés szó használata miatt a jobbikos Novák Előddel szintén vitába szálló – Ujhelyi István a közösségi oldalon tiltakozott a szerinte burkoltan antiszemita mondatok ellen. A szocialista politikus demonstratív módon ezt követően a T. Ház üléstermében zajló eseményeket fotózta a pulpitusról és töltötte fel azokat a közösségi oldalára; így például egy olyan felvételt, amelyen Lamperth Mónika, Göndör István és Kolber István beszélget a a padsorokban. Utóbbit kommentálta is, mondván érdekes, ahogy egy MSZP-s politikus, egy Együtt-PM színekben induló képviselő-jelölt és egy DK-s politikus barátságosan beszélget egymással az esti órákban.

„Keserű érzés, hogy kénytelen vagyok egyfajta passzív, sajátos partizán-ellenállással tiltakozni a Jobbik képviselőinek patikamérlegen kimért, de annál veszélyesebb parlamenti felszólalásai ellen” - írta Ujhelyi politikusi facebook-oldalán. Az Európai Parlamentbe készülő politikus szerint „egyszerű alattomosság” a Holokauszt borzalmaira emlékeztető közösségi terek és helyek létét minimalizálni (még akkor is, ha a gyermekkórházak egyébként valóban szűkös támogatására csoportosítanák át a forrásokat) és „egyszerű gyávaság” a burkolt antiszemitizmusukat az egészségügyi törvény vitája mögé bújtatni. Ujhelyi István úgy vélte: ez a burkolt beszéd azért különösen veszélyes, mert a politikai csatákba belefáradt társadalom immunrendszere sérülékeny és nem feltétlenül képes ellenállni a vállalhatatlannak.

„Keserű érzés látni, ahogyan a Fidesz összekacsint a Jobbikkal az önkormányzatokban, ahogy támogató szavazataira számít a választásokon (ez utóbbit maga Orbán Viktor jelentette ki a Parlamentben), így nem várható el, hogy határozottan és egyértelműen fellépjenek a burkolt beszéddel szemben. Néhány napja a cigánybűnözésről beszélő Novák Előd, most a holokausztozó Gaudi-Nagy Tamás. Ki lesznek a következők, akik ellen lázít a Jobbik frakciója? Ha nem követjük az emberi méltóságot hirdető demokratikus elveket és nem emeljük fel szavunkat már a legkisebb és leghalkabb mondatnál sem, akkor az egyre nagyobb hangzavarban már hangos kiáltásunkat sem fogják meghallani. A Parlament alelnöki székében gyakran érzem magam magányosnak ilyenkor, de hiszem, hogy elveimben nem vagyok egyedül” - olvasható Ujhelyi István politikusi oldalán.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.